Almás málnaleves
Krémes, hideg málnaleves friss almával, pudinggal és tejszínnel – frissítő gyümölcsleves, ami villámgyorsan lehűl és már fogyasztható is.

Van valami varázslatosan nosztalgikus abban, amikor a nyári melegben egy tál hideg, illatos gyümölcsleves kerül az asztalra. Ez az almás málnaleves számomra egy különleges desszert is és egy kis konyhai trükkel, nem kell órákat várni arra sem, hogy kellően lehűljön. Az én titkom egy gyorsan elkészülő, vörösboros-fűszeres kivonat (redukció), ami mély izgalmakat ad a gyümölcsöknek, majd egy villámforralás, amivel a színek és az aromák is megmaradnak. Szerintem a legjobb, ha klasszikus vanília pudinggal sűrítjük a levest, mert így kap egy plusz vaníliás ízt és krémes állagot is, a tej és tejszín pedig még selymesebbé teszi. A friss málnaszemek a tálaláskor nemcsak szépek, hanem feldobják a hangulatot is. Természetesen laktózmentesen vagy növényi változatban is elkészíthető.
Hozzávalók
4 főre
- 500 g mirelit málna
- 2 db alma
- 1 csomag vanília puding
- 1 ek vaníliás cukor
- 1 tk vanília aroma
- 4 ek kristálycukor
- 1 csipet só
- 6-7 db szegfűszeg
- 1 db csillagánizs
- 2 rúd egész fahéj
- 2 dl száraz vörösbor
- Fél citrom
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 60 perc
- Először készítsétek el a vörösboros-fűszeres kivonatot (redukciót). A redukció célja, hogy forralással az alkohol elpárologjon, az ízek besűrűsödjenek és mélyebb aromát adjanak a levesnek. Egy kisebb forralóba tegyétek fel főni a bort, ugyanennyi vizet, a fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst és az előzőleg megmosott és már kifacsart fél citromot. Forraljátok 4-5 percig, majd tegyétek félre.
- Egy másik lábasban (amelyikben a leves fog készülni) tegyetek fel forrni fél liter vizet a vaniliás cukorral és a kristálycukorral.
- Eközben keverjétek simára a pudingot a tejjel, majd hámozzátok és kockázzátok fel az almákat (az almakockákat tehetitek citromos vízbe vagy megszórhatjátok egy kis citromsavval is, addig sem fog megbarnulni).
- Amikor forr a cukros víz, dobjátok bele az almák felét, majd folyamatosan kevergetve csorgassátok hozzá a kikevert pudingot és az átszűrt redukciót is.
- Folyamatosan kevergetve főzzétek 1-2 percet, majd dobjatok hozzá 10 dkg mirelit málnát is és botmixer segítségével turmixoljátok simára.
- A forró, de már a tűzről levett levesbe, először keverjétek bele a maradék felkockázott almát,fedjétek le, majd néhány perc múlva a maradék mirelit málnát is (nem szükséges főzni, ez segít visszahűteni hamarabb a levest).
- Ezután mehet hozzá a citrom kifacsart leve, majd ha már langyosra hűlt, annyi tejszín, amitől szép krémes állaga lesz (ahogy hűl, egyre sűrűsödik majd).
- Jól behűtve tálaljátok néhány szem friss málnával és tetszőlegesen menta levelekkel is.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊