Barnasörös karamellizált hagyma

Barnasörrel készült karamellizált hagyma, ami nem hagymalekvár és nem is chutney! Malátás, szirupos kísérő húsokhoz, szendvicsekbe, sajtokhoz, grillételekhez is.

Barnasörös karamellizált hagyma
Barnasörös hagyma

Vannak azok az ételek, amiket egyszerűen nem lehet siettetni és ez a barnasörös-mézes karamellizált hagyma is pont ilyen. Sokan hagymalekvárként vagy akár chutney-ként is emlegetik, de ez a változat inkább szálas és malátásan kesernyés. Időt és türelmet kér, de cserébe olyan mélységet és állagot nyújt, amit semmi mással nem lehet utánozni. A hagyma lassan, főzés közben szívja magába a barnasört, aminek markáns jegyeit a méz kerekíti ki szépen. A végeredmény egy sötétes, szirupos, enyhén kesernyés, mégis édes íz és pont ez a kettősség teszi tökéletes kísérőjévé minden sósabb fogásnak. Remekül harmonizál kolbászokkal, grillezett húsokkal, hamburgerekbe, szendvicsekbe vagy sajtok mellé is. Az alkohol természetesen teljesen elpárolog, így csak a sör mély, gazdag íze marad meg. Ha jól zárható üvegbe teszitek, hűtőben hetekig eláll, bár tapasztalatból mondom, addig nem fog megmaradni. 🍻

Hozzávalók

4 főre

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek méz
  • 330 ml barnasör
  • 2 ek balzsamecet

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

  1. Első lépésként tisztítsátok meg a hagymákat és vágjátok fel vékony gerezdekre, majd szedjétek szálaira (így nem fog összeesni és nem fő szét a hagyma).
  2. Egy széles serpenyőben forrósítsátok fel az olajat, majd adjátok hozzá a hagymát és egy csipet sót.
  3. Magasabb lángon, időnként kevergetve pirítsátok, amíg összeesik és elkezd barnulni (kb. 8–10 perc).
  4. Mikor már elkezdett karamellizálódni, adjátok hozzá a mézet, keverjétek át, majd kisebb lángon, kis adagokban kezdjétek el hozzáönteni a barnasört. Mindig csak annyit, amennyit a hagyma fel tud szívni és amikor elpárolog, újra önteni kell rá egy keveset. Ezt ismételgessétek addig, amíg elfogy az egész doboz sör.
  5. Kisebb lángon tehát, gyakori kevergetés mellett, további 30-40 percet főzzétek, amíg a hagyma sötétbarna, fényes és szirupos állagú nem lesz.
  6. A legvégén adjátok hozzá a balzsamecetet és még egy pici sót, ha szükséges.
👩‍🍳
Tipp: Érdemes egy testesebb, malátásabb barnasört választani a főzéshez (például a Dreher Bak), mert mélyebb és édeskésebb ízt fog adni a hagymának.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊