Chilis bab

Fűszeres chilis bab receptünk tökéletes egytálétel ebédre vagy vacsorára. Próbáld ki ezt az ízletes és laktató ételt, amely garantáltan a család kedvence lesz!

Chilis bab

Ennek a népszerű egytálételnek az eredeti verzióját visszakutatni szinte lehetetlen, mivel a chilis bab egy amerikai egyveleg, mexikói és texasi gyökerekkel. A lényeg, hogy a boltokban kapható alap porokat örökre felejtsétek el, mert azoknál sokkal jobbat mutatunk! 😈 Elkészítettük a saját verziónkat, amiben kockázott marhahúsra, étcsokoládéra és fahéjra is szükség lesz, de mi feldobjuk még reszelt cheddar sajttal, joghurttal és ecetes jalapeno paprikával is! Nacchossal mártogatva az igazi, próbáljátok ki! 🌶

Hozzávalók

4 főre

  • Fél kg marhalapocka vagy lábszár
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db kápia paprika
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 db babérlevél
  • Fél kg száraz tarkabab
  • 1 tk. római kömény
  • 2 ek. füstölt paprika
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 tk. cayenne bors
  • 1 tk. bazsalikom
  • 1 tk. oregano
  • 1 tk. barnacukor
  • 1 tk. fűszerkömény
  • 1 tk. őrölt feketebors
  • 360 g sűrített paradicsom
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 2 ek. sertészsír
  • 3 kocka étcsokoládé
  • 1 konzerv kukorica
  • Friss koriander
  • 1 kis pohár joghurt
  • 10 dkg cheddar sajt
👩‍🍳
Tipp: Ha szeretitek a csípőset, ízlés szerint tegyetek bele friss vagy szárított chili paprikát is!

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 180 perc

  1. A száraz, előző este beáztatott babot külön főzzétek puhára, majd tegyétek félre a főzővizét.
  2. A marhahúst kockázzátok fel és a zsíron, a felforrósított (szinte füstölő) serpenyőben, több részletben pirítsátok kérgesre, majd tegyétek félre.
  3. A csilis bab alapjához a felkockázott füstölt szalonnát lassú tűzön pirítsátok ki, majd tegyétek rá a barnacukrot és ügyelve arra, hogy ne égjen meg, készítsetek egy picit sötétebb karamellt.
  4. A karamellre dobjátok rá a felkockázott vöröshagymát, kápia paprikát, fokhagymát és a babérleveleket.
  5. Ha ez mind kissé lepirult, adjátok hozzá a sűrített paradicsomot és a fűszereket, majd folyamatosan kevergetve futtassátok meg az egészet.
  6. Ezután, a kérgesre pirított marhahús is mehet a lábasba, sózzátok, majd öntsétek fel a vörösborral és párologtassátok el belőle az alkoholt.
  7. Ha elpárolgott a bor, a bab főzőlevével öntögetve, lefedve rotyogtassátok a ragut.
  8. A hústól függően a főzési idő 2-3 óra is lehet, ezért érdemes többször ellenőrizni a hús puhaságát.
  9. Amikor a hús megpuhult, akkor adjátok hozzá a készre főtt babot, a leszűrt kukoricát és az étcsokoládét, majd ha szükséges, ízesítsetek még rá a fűszerekkel.
  10. Tálaljátok a nachossal, a joghurttal és a friss korianderrel.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊