Chilis bab
Fűszeres chilis bab receptünk tökéletes egytálétel ebédre vagy vacsorára. Próbáld ki ezt az ízletes és laktató ételt, amely garantáltan a család kedvence lesz!

Ennek a népszerű egytálételnek az eredeti verzióját visszakutatni szinte lehetetlen, mivel a chilis bab egy amerikai egyveleg, mexikói és texasi gyökerekkel. A lényeg, hogy a boltokban kapható alap porokat örökre felejtsétek el, mert azoknál sokkal jobbat mutatunk! 😈 Elkészítettük a saját verziónkat, amiben kockázott marhahúsra, étcsokoládéra és fahéjra is szükség lesz, de mi feldobjuk még reszelt cheddar sajttal, joghurttal és ecetes jalapeno paprikával is! Nacchossal mártogatva az igazi, próbáljátok ki! 🌶
Hozzávalók
4 főre
- Fél kg marhalapocka vagy lábszár
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 db kápia paprika
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 db babérlevél
- Fél kg száraz tarkabab
- 1 tk. római kömény
- 2 ek. füstölt paprika
- 1 tk. őrölt fahéj
- 1 tk. cayenne bors
- 1 tk. bazsalikom
- 1 tk. oregano
- 1 tk. barnacukor
- 1 tk. fűszerkömény
- 1 tk. őrölt feketebors
- 360 g sűrített paradicsom
- 3 dl száraz vörösbor
- 2 ek. sertészsír
- 3 kocka étcsokoládé
- 1 konzerv kukorica
- Friss koriander
- 1 kis pohár joghurt
- 10 dkg cheddar sajt
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 180 perc
- A száraz, előző este beáztatott babot külön főzzétek puhára, majd tegyétek félre a főzővizét.
- A marhahúst kockázzátok fel és a zsíron, a felforrósított (szinte füstölő) serpenyőben, több részletben pirítsátok kérgesre, majd tegyétek félre.
- A csilis bab alapjához a felkockázott füstölt szalonnát lassú tűzön pirítsátok ki, majd tegyétek rá a barnacukrot és ügyelve arra, hogy ne égjen meg, készítsetek egy picit sötétebb karamellt.
- A karamellre dobjátok rá a felkockázott vöröshagymát, kápia paprikát, fokhagymát és a babérleveleket.
- Ha ez mind kissé lepirult, adjátok hozzá a sűrített paradicsomot és a fűszereket, majd folyamatosan kevergetve futtassátok meg az egészet.
- Ezután, a kérgesre pirított marhahús is mehet a lábasba, sózzátok, majd öntsétek fel a vörösborral és párologtassátok el belőle az alkoholt.
- Ha elpárolgott a bor, a bab főzőlevével öntögetve, lefedve rotyogtassátok a ragut.
- A hústól függően a főzési idő 2-3 óra is lehet, ezért érdemes többször ellenőrizni a hús puhaságát.
- Amikor a hús megpuhult, akkor adjátok hozzá a készre főtt babot, a leszűrt kukoricát és az étcsokoládét, majd ha szükséges, ízesítsetek még rá a fűszerekkel.
- Tálaljátok a nachossal, a joghurttal és a friss korianderrel.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊