Csirkepörkölt
Klasszikus csirkepörkölt receptünk egyszerű és ízletes, tökéletes választás, ha a nagymama konyhájának ízeit keresed! Csak csontos csirkével az igazi!

Mert egy klasszikus csirkepörkölt receptre mindenkinek szüksége van! Ha még nem készítettél, akkor azért, ha főztél már, de valamiért nem vagy vele elégedett, akkor azért, ha pedig a nagyi receptjét keresed, akkor azért. Hiszek abban, hogy egy jó csirkepörkölt csak csontos részekből készülhet, a szaftjának pedig ragacsosnak kell lennie. Mi most megmutatjuk a saját verziónkat, amit évek alatt sikerült (szerintem) tökéletesre fejleszteni! Mi a csirkepörköltet csak sóval és pirospaprikával ízesítjük, szerintem mást nem igényel, de frissen őrölt borsot, ha nektek hiányzik belőle, lehet bele tenni.
Hozzávalók
4 főre
- 4 db egész csirkecomb
- 1 db csirkefarhát
- 2 db csirkeszárny
- 3-4 db csirkeláb
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 2 ek. piros fűszerpaprika
- 1 ek. zsír
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 60 perc
- Először elkészítjük a pörkölt alapját, ez a legfontosabb része a dolognak. A zsíron pirítsátok meg a felkockázott vöröshagymát és tv paprikát, majd utána adjátok hozzá az apróra szelt fokhagymát is. Ezután a paradicsom kerüljön hozzá kockázva, majd mindezt enyhén sózzátok és többször, legalább 3-szor, 4-szer folyamatos kevergetés mellett pirítsátok zsírjára. Ez azt jelenti, hogy még mielőtt odakapna és leégne, kevés vízzel felöntögetve kell széjjel főzni az alapot.
- Ha ezzel megvagytok, utána kell belerakni a megtisztított csirkelábakat és a farhátat, amiket kevés vízzel felöntve kezdtek el főzni.
- Közben a csirkecombokat vágjátok ketté, picit sózzátok le őket és külön serpenyőben, forró zsiradékon pirítsátok meg őket. Ha ezt a plusz mozzanatot elvégezve teszitek bele őket a pörköltbe, adtok a húsoknak is egy plusz pirult ízt.
- Mikor minden húsrész a pörköltben van, szórjátok meg pirospaprikával és lassan rotyogtatva, a folyadékot mindig kis részletekben pótolva, főzzétek puhára a húsokat.
- A klasszikus értelemben vett csirkepörkölt ezennel el is készült. Ha azonban extra selymes szaftot szeretnétek, akkor szedjétek ki a húsrészeket és a szaftot szűrőn passzírozzátok át egy kisebb méretű merőkanál segítségével, majd utána tegyétek vissza a combokat.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊