Csülkös babgulyás

Ez a babgulyás egy igazi laktató, magyaros étel, amely tökéletes ebédre, vacsorára, de elkészülhet bográcsban is. Csülökkel és sertéskörömmel készül, nem éppen diétás, de annál finomabb!

Csülkös babgulyás

Ahány ház, annyi szokás, ha bablevesről vagy babgulyásról van szó. Mi szeretjük a csülköt, ezért gyakran készítjük azzal a tartalmas leveseket! Ez a babgulyás egy igazi tartalmas, laktató, cupákos, magyaros leves és bográcsban is megállja a helyét! Próbáljátok ki így is! 🌶️

Hozzávalók

4 főre

  • 600 g csont nélküli sertéscsülök
  • 2 db sertésköröm
  • 250 g száraz bab
  • 3 db babérlevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 3 db burgonya
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • Fél db zellergumó vagy 2 szál szárzeller
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika
  • 3 tk őrölt fűszerkömény
  • Fél csokor friss petrezselyem
  • Frissen őrölt bors
  • 1 ek sertészsír
👩‍🍳
Tipp: Ha sertéslapockából főzítek, akkor a recept gyakorlatilag egy klasszikus babgulyás.

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 120 perc

  1. A babot előző este áztassátok be hideg vízbe, majd másnap főzzétek puhára sóval és a babérlevelekkel, majd a levét tegyétek félre.
  2. A zsíron kezdjétek el pirítani a felkockázott vöröshagymát és a tv paprikát, picit sózzátok le, adjátok hozzá a felszeletelt fokhagymát, pirítsátok bele a paradicsompürét, majd öntsétek fel a vörösborral, dobjátok hozzá a felkockázott paradicsomot is és hagyjátok elpárologni az alkoholt.
  3. Ezután mehetnek bele a sertéskörmök és a felkockázott sertéscsülök is, szórjátok le pirospaprikával, a köménnyel és a borssal, majd fedő alatt, a folyadékot mindig pótolva, főzzétek puhára (a bab levével). Gyakorlatilag ezzel főzünk egy hígabb köröm pörköltet.
  4. Amikor a húsok szinte teljesen megpuhultak, akkor adjátok hozzá a a felkockázott sárga és fehérrépákat, 10 perc elteltével pedig a felkockázott burgonyát, a zellert. A legvégén jöjjön bele a már megfőzött bab és a friss petrezselyem.
  5. Tejföllel, erős paprikával és friss kenyérrel vagy pogácsával kínáljátok.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊