Cukkinifőzelék

Krémes cukkinifőzelék burgonyával és tejszínnel. Hasonló, mint egy tökfőzelék, mégis könnyedebb. Lisztmentes, frissítő nyári főzelék recept, akár vegán változatban is.

Cukkinifőzelék

Sokak kedvence a cukkini, különösen nyáron, amikor néha már nem is tudjuk, mit kezdjünk vele. Ilyenkor jönnek a nagy kérdések: Rántott? Grillezett? Töltött? Vagy valami raguba tegyem? Mi most egy kevésbé szokványos irányt mutatunk, mert főzeléket főztünk belőle! Aki a tökfőzeléket szereti, annak ez is ízleni fog, mert valahogy ahhoz hasonló, de mégis krémesebb és könnyedebb. A burgonyától az állaga selymes, a kovászos uborka levétől savanykás és üde, a roppanósabb cukkinitől pedig az egész étel igazán friss lesz. Ráadásul lisztmentesen készítjük, így gluténérzékenyeknek is jó választás és persze simán működik laktózmentes vagy vegán változatban is. Melegen, langyosan, de akár hűtve is finom, igazi nyári főzelék, amit egyszer biztosan érdemes kipróbálni.

Hozzávalók

4 főre

  • 1,5 kg cukkini
  • 0,5 kg burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejszín
  • Frissen őrölt bors
  • 2 tk cukor
  • 1 ek kovászos uborka lé vagy citromlé
  • 1 ek vaj vagy étolaj
  • 1 ek keményítő
  • 10 dkg friss kapor

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

  1. Tisztítsátok meg a vöröshagymát és a fokhagymát, szeleteljétek fel őket, majd kevés sóval és a friss kapor apróra vágott szárával futtassátok meg a zsiradékon.
  2. Közben hámozzátok meg a burgonyákat, vágjátok egyforma darabokra, tegyétek a hagymás alapra, öntsétek fel annyi vízzel, amennyi ellepi és ízesítsétek kis sóval, cukorral és a frissen őrölt borssal.
  3. Amíg a burgonya fő, vágjátok félbe és kaparjátok ki a cukkinik belsejét. A cukkinik kikapart belét ne dobjátok ki, amikor a krumpli félig megpuhult, tegyétek az alapba főni.
  4. A megfelezett cukkiniket vágjátok hosszában újra ketté, majd a negyedeket szeleteljétek fel vékonyan és tegyétek félre.
  5. Amikor megpuhult a burgonyás-cukkinis alap, turmixoljátok simára a tejszínnel és a keményítővel (botmixerrel is működik), majd picit tegyétek félre ezt is.
  6. Egy külön lábasban, kevés vízzel pároljátok meg a kikapart, felszeletelt cukkinit, majd amikor már félkész (harapható) és forr, csorgassátok hozzá a tejszínes-keményítős krémes alapot.
  7. Forraljátok össze, ízesítsétek a kovászos uborka levével vagy citromlével, frissen vágott kaporral.
👩‍🍳
Tipp: Ha nem vagytok oda a kaporért, friss petrezselyemmel is készíthetitek.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊