Édes-savanyú csirkemell

Próbáld ki az édes-savanyú csirkemell receptet házilag! Különleges szósz friss hozzávalókkal, gyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára!

Édes-savanyú csirkemell

Ezt a receptet akkor álmodtam meg, mikor valahol kóstoltam egy Uncle Bens édes-savanyú mártással készült csirkeragut. Nem vagyok a kész szószok híve (sem az íze, sem az ára miatt), de ezt az ízvilágot nagyon szeretjük, így gondoltam írok egy saját receptet hozzá! Próbáltam úgy összerakni, hogy hasonlóan gyorsan elkészüljön, mint a bolti szósszal és ne kelljen hozzá sok különleges hozzávaló sem. Tudom, hogy nem a legegészségesebb étel az édes-savanyú, de ez egy tökéletes és gyors recept otthonra! 🍍

Hozzávalók

4 főre

  • Fél kg csirkemell
  • 1 fej főzőhagyma vagy vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 250 g konzerves ananász
  • 2 cm friss gyömbér (lehet őrölt is)
  • 3 ek. méz
  • 1 üveges lecsó (itt a csalós rész)
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 4 ek. szójaszósz
  • 2 ek. sötét balzsamecet
  • 1 tk. 10%-os ételecet vagy rizsecet
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. őrölt chili (opcionális)
  • 1 tk. fahéj
  • 1 ek. keményítő
  • 2 ek. worchester szósz
  • 1 ek. étolaj

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 35 perc

  1. A felforrósított olajon pirítsátok kérgesre a kockázott pulykamellet és a cikkekre vágott hagymát, majd szedjétek ki egy tálra.
  2. Ugyanebben az edényben futtassátok meg a vékonyra felszeletelt gyömbért és fokhagymát, a paradicsompürét, majd a mézet is. Ha ez az egész egyveleg színt kapott, öntsétek fel pici vízzel, az üveges lecsóval és az ananász konzerv levével.
  3. Ezután adjátok hozzá az előzőleg lepirított húst és a hagymát.
  4. Amíg a hús puhul a szószban, egy tálban keverjátek ki a szójaszószt, balzsamecetet, csiliszószt, fahéjat, ételecetet, cukrot, worchestert és a keményítőt egy kis hideg vízzel.
  5. Ha a hús megpuhult, öntsétek hozzá a kikevert keményítős szószt, a julienre (vékony csíkokra szelt) sárgarépát és a kockázott ananászt.
  6. Rotyogtassátok össze, kóstoljatok, állítsátok be az ízét és az állagát, ha túl sűrű, kevés vízzel.
👩‍🍳
Tipp: Ne féljetek bátrabban bánni az ízekkel, ennek az ételnek nagyon jól áll az édes, a sós és a savanyú is!

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊