Édesburgonyás pogácsa

Az egyszerű krumplis pogácsa receptje egy kis csavarral megdobva! Másnap is puha, isteni finom és omlós édesburgonyás pogácsa az ínyenceknek, Róka konyha módra!

Édesburgonyás pogácsa

Ha egy tényleg nagyon finom és különleges burgonyás pogácsa receptet kerestek, az édesburgonyás verziónk lesz a legjobb választás! Az elkészítése ugyanolyan elven történik, mint a klasszikus krumplis pogácsának, tehát semmi ördöngösség. Az édesburgonyától gyönyörű színt és illatot kap majd, a vajtól és a zsírtól pedig fantasztikusan puha és omlós lesz. Ha kipróbáljátok ezt a szuper biztos, őszies pogácsa receptet, tutira bekerül majd a kedvenceitek közé! 

Hozzávalók

4 főre

  • 300 g finomliszt
  • 300 g félbarna kenyérliszt
  • 450 g édesburgonya (meghámozva)
  • 20 g friss élesztő
  • 100 g vaj
  • 100 g sertészsír
  • 25 g só
  • 2 tojás sárgája
  • 1 egész tojás
  • 70 g tej
  • 1 csipet cukor

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 60 perc + kelesztés: 150 perc

  1. Az édesburgonyát miután meghámoztátok, vágjátok fel kisebb, egyforma darabokra, főzzétek puhára, szűrjétek le, nyomjátok szét burgonya nyomóval és hagyjátok kihűlni.
  2. Közben mérjétek ki a tejet, melegítsétek meg egy kicsit, tegyétek bele a cukrot és morzsoljátok bele az élesztőt. Hagyjátok letakarva felfutni (kb. 5 perc).
  3. Közben egy keverőtálba mérjétek bele a liszteket, tegyétek bele a szobahőmérsékletű vajat és zsírt, majd morzsoljátok össze.
  4. Ezután kerüljön bele a kihűlt édesburgonya püré és a felfutott élesztős keverék is.
  5. Kezdjétek el dagasztani, majd mikor már szépen összeált, akkor öntsétek hozzá a sót is.
  6. Alaposan dolgozzátok ki, készítsetek belőle egy sima felületű labdát, picit lisztezzétek, fóliázzátok alaposan körbe és menjen be a hűtőbe kb. 2 órát pihenni.
  7. Mikor letelt a pihentetési idő, tegyétek lisztezett deszkára és nyújtsátok ki egyenlő, kb. 1-1,5 ujjnyi vastag téglalap alakúra.
  8. Éles késsel, srégen, szorosan csíkozzátok be a tetejét.
  9. Szaggassátok vagy vágjátok egyforma méretűre a pogácsákat (a nagyság rátok van bízva), majd helyezzétek sütőpapírral kibélelt tepsire őket.
  10. Kenjétek le a maradék tojások fehérjével amihez még 1 db tojást is tesztek, hogy szépen süljenek. Letakarva kelesszétek még további 30 percet a pogácsákat.
  11. A sütőt melegítsétek elő 190 fokra, lehetőleg légkeverésen és a kelesztési idő leteltével süssétek gyönyörű aranybarnára őket (kb. 25-30 perc alatt).
👩‍🍳
Tipp: Az édesburgonya víz és keményítő tartalma eltérő lehet, így lehet, hogy több lisztet kell majd hozzáadni a tésztához. Egy puha, nem ragadós és könnyen dolgozható állagot kell, hogy kapjatok! Ha szeretnétek lefagyasztani belőle, akkor a szaggatás után azonnal egy lisztezett tálcára tegyétek, csúsztassátok be a fagyasztóba, majd miután leljesen kifagytak, zacskóba vagy dobozban tudjátok tárolni őket a fagyón. Mikor előveszitek majd, természetesen újra kell keleszteni őket. 

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊