Gombócos káposzta

Lépésről-lépésre, egyszerűen elkészíthető gombócos káposzta recept azoknak, akik szeretik a töltött káposztát, de gyorsan és töltögetés nélkül készítenék el.

Gombócos káposzta

Ahány ház, annyi szokás és nincs ez másképp akkor sem, ha töltött káposztáról van szó. Készülhet rizzsel, gerslivel vagy éppen kukoricadarával, pici vagy nagy gombócokkal, savanyú vagy édes káposztával-esetleg mind a kettővel, füstölt hússal vagy anélkül, rántással vagy lisztmentesen, sütve vagy főzve és töltögetve vagy sem. Mi most megmutatjuk a "sem" verziót, ami egy gyorsabb megoldás, ha ugyanolyan finom savanyú káposztával készült gombócos fogást főznétek. A füstölt íz kedvéért most lángol kolbászt, a picit sűrűbb levéért pedig egy kevés lisztet is tettünk bele. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni!

Hozzávalók

4 főre

  • 60 dkg darált sertéslapocka
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek sertészsír
  • ¾ bögre rizs
  • 2 tojás
  • 2 db babérlevél
  • 2 tk. majoranna
  • 1 ek. piros fűszerpaprika
  • 2 ek. liszt
  • 1 szál lángolt kolbász
  • 320 g tejföl (tálaláshoz)
  • Fél kg savanyú káposzta
  • Frissen őrölt bors

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 90 perc

  1. A húsgombócokba kelleni fog félig megfőtt rizs és pirított hagyma is, én ezt szeretem egy körrel letudni: az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát kevés zsíron pirítsátok meg, adjátok hozzá a rizst és ugyanannyi (¾ bögre) forró, sós vizet, majd főzzétek, amíg a víz elpárolog.
  2. A félig megpuhult hagymás rizst tegyétek a darált húshoz, sózzátok, borsozzuk, adjátok hozzá a majorannát és a tojásokat is. Alaposan gyúrjátok össze és formázzatok tetszőleges nagyságú gombócokat.
  3. A kolbászt karikázzátok fel és a használni kívánt lábasban kissé pirítsátok meg, majd szedjétek ki egy tányérra.
  4. A kolbászból kisült zsiradékhoz, ha szükséges tegyetek még egy kis sertészsírt is és rakjátok rá a babérleveleket, majd a kissé átvágott savanyú káposzta felét is.
  5. Erre jöhetnek sorban a gombócok, majd azokra a maradék káposzta és annyi víz vagy ha van, akkor füstölt hús főzőleve, hogy éppen ellepje.
  6. Fedő alatt egy órán át kis lángon főzzétek, néha rázogassátok meg, pótoljátok az elfőtt folyadékot és félidőben tegyétek a kolbászkarikákat is a lábasba.
  7. Kóstoljatok, ízlés szerint sózzatok és egy híg, zsíron indított pirospaprikás rántással sűrítsétek be (serpenyőben forrósítsatok kb. 1 ek. sertészsírt, tegyétek rá a lisztet, kevergetve pirítsátok kissé le, húzzátok félre, szórjátok rá a pirospaprikát, keverjétek el és hideg vízzel keverjétek csomómentesre, így adjátok a forrásban levő káposztához).
  8. Ha szeretitek kaporral, de kötelezően friss tejföllel és kenyérrel tálaljátok.
👩‍🍳
Tipp: Ha nem akarjátok nyersen kóstolni a húsgombóc masszát, de nem vagytök biztosak az ízében, egy falatnyit süssetek ki belőle kevés olajon külön. A káposztát is érdemes megkóstolni, ha túl savanyúnak érzitek, mossátok át hideg víz alatt.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊