Harcsa brassói
A harcsa brassói a klasszikus, magyaros brassói aprópecsenye halas változata, egy különleges egytálétel! Egyszerű, gyors recept ebédre vagy vacsorára, ha halas receptet kerestek!

Nagy kedvencünk a klasszikus brassói, de most úgy döntöttünk, kipróbáljuk egy kicsit másképp! 😉 Ha ti is szeretitek a halat, de nem tudjátok mit készítsetek belőle, most figyeljetek! A harcsa brassói egy igazán egyszerű, magyaros ízvilágú recept, mégis nagyon különleges és bármilyen halfiléből elkészíthettek! Fűszeres, szaftos egytálétel, most hús helyett hallal, próbáljátok ki, fantasztikus!
Hozzávalók
4 főre
- 1 kg harcsafilé
- 1,5 kg egyforma méretű, apró burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db paprika
- 1 ek. paradicsompüré
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 10 dkg füstölt, húsos szalonna
- 2 tk. szárított kapor
- 1 tk. szárított majoranna
- 2 tk.. fűszerpaprika
- Frissen őrölt bors
- Fél citrom leve
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 60 perc
- A füstölt szalonnát vágjátok apró kockákra és kezdjétek el lassú tűzön kisütni a zsírját, majd szedjétek ki és tegyétek félre egy szűrőkanál segítségével.
- Amíg a szalonna sül, a burgonyákat közben alaposan mossátok meg, vágjátok ketté, ha nagyobbak, akkor pedig cikkezzétek fel.
- A burgonyát egy nagyobb keverőtálban forgassátok össze ízlés szerint sóval, frissen őrölt borssal, a fél citrom levével és a szalonnából kisült zsírral, kb. 1 evőkanálnyival.
- A krumplit sütőpapírral kibélelt tepsire borítsátok és 30-35 perc alatt 200 fokon süssétek ropogósra a sütőben.
- A maradék kisült zsíron pedig kezdjétek el pirítani a felkockázott vöröshagymát, majd ha szép színt kapott, dobjátok rá a felszeletelt fokhagymát és felkockázott paprikát is.
- Ha kissé lepirult, adjátok hozzá a felkockázott paradicsomot is, keverjétek át, majd tegyétek bele a paradicsompürét és pirítsátok szépen le az egészet.
- Ezután öntsétek fel a fehérborral, majd ha elpárolgott az alkohol, kevés vizet hozzáöntve, turmixoljátok le a brassói alapját.
- Ebbe az alapba tegyétek a felcsíkozott harcsafilét, fűszerezzétek a kaporral, majorranával, a borssal és ízlés szerint sózzátok.
- A halnak nagyon kevés időt kell főnie, hogy ne essen szét, maximum 5 perc alatt elkészül és le lehet kapcsolni alatta a tüzet.
- Miután a harcsa és a burgonya is elkészült, csak óvatosan össze kell forgatni az egészet, ha szükséges, fűszerezzetek még utána.
- Tálalásnál szórjátok a megpirult, ropogós füstölt szalonnát is az ételre és kínáljatok mellé savanyúságot is!
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊