Házi mákos nudli

Ha egy jól bevált és könnyen elkészíthető nudli tészta receptet kerestek, most megtaláltátok! Készítsetek mákos nudlit egyszerűen, tojás hozzáadása nélkül is!

Házi mákos nudli

Nagyon szeretjük a házilag készült gombócokat, derelyéket és nudlikat, mert összehasonlíthatatlan a mirelit verzióval. Elkészíteni végtelenül egyszerű, de azért van néhány alapszabály, amit muszáj betartani ezeknél a tésztáknál is. Ez a nudli recept nagyon finom és gazdaságos is, mert tojás nélkül is működik. Lehet a lisztet fele-fele arányban finomliszttel is keverni, de ha betartjátok az instrukciókat, ez így, csak rétesliszttel is tökéletes lesz. Ha nem komáljátok a mákot, leszórhatjátok dióval, mogyoróval vagy pisztáciával is, de simán forgathatjátok fahéjas pirított morzsába, akár egy kis barack lekvárral megbolondítva. Ha pedig szeretitek a burgonyagombócot köretként, ez ugyanaz a tészta, így bármilyen szaftos, sós ételhez is kínálhatjátok a nudlit is, egy kis vajon vagy hagymás zsíron átforgatva. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni, mert alaposan lelisztezve, egy tálcán kifagyagyasztva, majd dobozokba vagy zacskóba rakva, le is fagyaszthatjátok. Így bármikor később is bevethetitek egy gyors ebédre vagy vacsorára. 

Hozzávalók

4 főre

  • 800-900 g burgonya
  • 200-300 g rétesliszt
  • 1 tk só
  • 1 ek vaj
  • 4 ek darált mák
  • 3 ek porcukor
  • 3 ek házi szilvalekvár

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 120 perc

  1. Az egyforma méretű burgonyákat enyhén sós vízben héjában főzzétek meg.
  2. Még melegen pucoljátok meg és krumplinyomóval alaposan törjétek át.
  3. Terítsétek ki egyenletesen egy lapos tálcára vagy tepsire és hagyjátok kihűlni.
  4. Mikor már kihűlt, alaposan dolgozzátok össze a liszttel és a sóval addig, amíg egynemű tésztát nem kaptok.
  5. Enyhén lisztezett felületen sodorjátok vékony “kígyó formára”, majd vágjatok egyforma kis darabokat belőle.
  6. A tenyeretek és az ujjaitok segítségével sorodjatok pici nudlikat belőlük, amik szerintem akkor mutatnak a legjobban, ha a végeik kissé elvannak vékonyítva. Tálcára téve sorakoztassátok őket, alaposan lelisztezve, hogy ne ragadjanak össze és ne érjenek nagyon egymáshoz.
  7. Forrásban lévő vízben főzzétek őket addig, amíg fel nem úsznak a víz tetejére.
  8. Egy nagyobb serpenyőben olvasszatok fel vajat, majd egy szűrőkanál segítségével, alaposan lecsöpögtetve szedjétek át a kifőtt nudlikat az olvasztott vajra és forgassátok át rajta.
  9. Szórjátok meg porcukorral összekevert mákkal és tálaljátok házi szilvalekvárral.
👩‍🍳
Tipp: A liszt mennyisége a burgonya keményítő és víz tartalmától függően változhat, így ne féljetek még hozzárakni, ha esetleg nyúlna a tészta. Az áttört burgonyánál nagyon fontos, hogy kihűlve dolgozzatok vele!

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊