Házi pita

Eredeti gyros pita receptet kerestek, ami házilag, egyszerűen és gyorsan elkészíthető? Ne nézelődjetek tovább: igazi görög street food bármikor, otthon is.

Házi pita

Az igazi gyros Görögországban található, a legjobb Kebap pedig Törökországban és valójában az eredetük összefügg, a két étel azonban mégsem ugyanaz 🤷‍♀️ Akár kebap akár gyros pártiak vagytok, mindkettőben közös egy kívül ropogós, belül pihe-puha pita, amiben megágyazhattok a fűszeres húsnak, zöldségeknek és a joghurtos szósznak. A házi pita elengedhetetlen tartozéka a jó gyrosnak, így ne érjétek be a bolti változattal 🥙 Ez a recept annyira tökéletes és egyszerű, hogy bátran ajánlom elkészíteni mindenkinek, aki házi street food-ra vágyik! 

Hozzávalók

10 db-hoz

Előtészta:

  • 5 g friss élesztő
  • 120 g meleg víz
  • 100 g finomliszt

Pita hozzávalók

  • 200 g langyos víz
  • 200 g finomliszt
  • 250 g rétesliszt
  • 40 g porcukor
  • 10 g só

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 30 perc + pihentetés: 90 perc

  1. Először is készítsétek el az előtésztát: az élesztőt morzsoljátok a meleg vízbe, adjátok hozzá a finomlisztet és keverjétek össze, majd lefedve, meleg helyen 1,5 órát hagyjátok kelni.
  2. Közben mérjétek ki az összes többi hozzávalót, majd a pihentetés után, alaposan dagasszátok ki a megkelt előtésztával.
  3. Az összedolgozott tésztát lefedve, meleg helyen pihentessétek egy órán át addig, amíg a kétszeresére nem kel.
  4. Ezután a tésztát osszátok 10 egyforma részre (mérleget használva a legegyszerűbb) és csináljatok belőle sima felületű gombócokat. Konyharuhával lefedve negyed órát át ismét pihentessétek őket.
  5. A negyed óra letelte után a gombócokat sodrófával nyújtsátok kb. 1 cm vastag korongokká és még pár percet pihentessétek, amíg felfűt a sütőt 220 fokra. A sütőbe egy enyhén lelisztezett gáztepsit vagy sütőlemezt is tegyetek be.
  6. Miután a sütő elérte a hőfokot, a kinyújtott pitákat csak dobáljátok a sütőlemezre, de egyszerre csak annyit, ami kényelmesen, szellősen elfér. Ha jól csináltátok, a piták felfújódnak és a belsejük üreges lesz.
  7. Addig kell sütni, amíg egy kis színt nem kapnak, majd mikor kivettétek őket, hagyjátok kihűlni.
👩‍🍳
Tipp: A friss pitából ezután már készülhetnek is a gyrosok, de akár le is fagyaszthatjátok későbbre.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊