Kenyérlángos

Hoztunk nektek egy klasszikus kenyérlángos receptet, ami egyszerű ebéd vagy vacsora ötlet is lehet! Más feltétekkel, tepsis pizzaként is elkészíthető.

Kenyérlángos

A langallóra, töki pomposra vagy egyszerűen hívva kenyérlángosra, akár a magyarok pizzájaként is gondolhatunk. Hagyományosan, kemencében sütve a legfinomabb, de otthoni sütőben is istenien elkészíthető. A titka, ahogy a legtöbb kelt tésztának, a levegős, lágy állag, a hosszabb ideig történő kelesztés és a megfelelő sütési hőfok. A feltéteknél már csak a fantáziátok szab határt, így ez a recept bármilyen tepsis pizzához is használható, de mi most a klasszikus verziót sütöttük meg nektek 😊

Hozzávalók

4 főre

A tésztához:

  • 600 g finomliszt
  • 550 g víz
  • 1 tk. cukor
  • 2 tk. sertészsír
  • 20 g friss élesztő
  • 1 ek étolaj
  • 2 tk. só

Feltétnek:

  • 1 nagy pohár tejföl
  • 15 dkg füstölt sonka vagy szalonna
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 dkg sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Friss kapor ízlés szerint
  • 2 tk. só
👩‍🍳
Tipp: Ha van időtök, kelesszétek hűtőben a bedagasztott tésztát egy éjszakát! Így a lassú és hideg helyen történő pihentetés miatt, még könnyebb, finomabb lesz a langalló tésztája. Ha így csináljátok, akkor egy kicsit kevesebb élesztőt használjatok! 

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 180 perc

  1. Egy nagy keverőtálba vagy a dagasztógép táljába mérjétek bele a langyos vizet, morzsoljátok bele az élesztőt, tegyétek bele a cukrot és kicsit keverjétek el.
  2. Utána szitáljátok bele a lisztet, tegyétek bele a sót, majd az olvasztott sertészsírt is.
  3. Alaposan dagasszátok be a tésztát, majd szórjatok kis lisztet a tetejére, hogy ne száradjon ki, fedjétek le egy fóliával és hagyjátok kb. 1 órán keresztül kelni. Ne ijedjetek meg, elég lágy tészta lesz!
  4. Amíg kel a tészta, elő lehet készíteni a feltéteket: a tejfölt keverjétek ki a zúzott fokhagymával és a sóval, a sonkát vágjátok apró kockákra, a vöröshagymát szeleteljétek fel vékonyan és reszeljétek le a sajtot. Ha használtok kaprot, azt is vágjátok durvára.
  5. Amikor letelt az 1 óra és szépen megkelt a tészta, enyhén olajos kézzel levegőztessétek át úgy, hogy az aljáról a tetejére emelitek a tésztát, körbe haladva 4-szer 5-ször. Majd ismét jöhet a liszt szórás, fóliával lefedés és további fél óra kelesztés.
  6. Ismételt levegőztetés következik olajos kézzel, lisztezés, takarás és újabb fél órás, egyben utolsó kelesztés.
  7. Közben készítsétek elő a gáztepsit, ami annyit jelent, hogy zsírral vagy olajjal alaposan kenjétek ki, a sütőt pedig légkeverésen, 220 fokon fűtsétek elő.
  8. A megkelt tésztát olajos kézzel borítsátok a zsírral kikent tepsire és szintén olajos kézzel, határozott mozdulatokkal nyomkodjátok szét az egészet, de egyenletesen.
  9. Kenjétek meg a tejföllel, tegyétek rá a sajtot, szórjátok rá a füstölt sonkát, majd a vöröshagymát is.
  10. Mehet az előmelegített sütőbe sülni, amíg szép színt nem kap (kb. 12-15 perc), de hogy az alja is biztosan átsüljön, egy 5 percet csak alul sütésen, légkeverésen is érdemes rákapcsolni.
  11. Ha megsült, szórjátok le a friss kaporral.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊