Kenyérlángos
Hoztunk nektek egy klasszikus kenyérlángos receptet, ami egyszerű ebéd vagy vacsora ötlet is lehet! Más feltétekkel, tepsis pizzaként is elkészíthető.

A langallóra, töki pomposra vagy egyszerűen hívva kenyérlángosra, akár a magyarok pizzájaként is gondolhatunk. Hagyományosan, kemencében sütve a legfinomabb, de otthoni sütőben is istenien elkészíthető. A titka, ahogy a legtöbb kelt tésztának, a levegős, lágy állag, a hosszabb ideig történő kelesztés és a megfelelő sütési hőfok. A feltéteknél már csak a fantáziátok szab határt, így ez a recept bármilyen tepsis pizzához is használható, de mi most a klasszikus verziót sütöttük meg nektek 😊
Hozzávalók
4 főre
A tésztához:
- 600 g finomliszt
- 550 g víz
- 1 tk. cukor
- 2 tk. sertészsír
- 20 g friss élesztő
- 1 ek étolaj
- 2 tk. só
Feltétnek:
- 1 nagy pohár tejföl
- 15 dkg füstölt sonka vagy szalonna
- 1 kis fej vöröshagyma
- 10 dkg sajt
- 2 gerezd fokhagyma
- Friss kapor ízlés szerint
- 2 tk. só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 180 perc
- Egy nagy keverőtálba vagy a dagasztógép táljába mérjétek bele a langyos vizet, morzsoljátok bele az élesztőt, tegyétek bele a cukrot és kicsit keverjétek el.
- Utána szitáljátok bele a lisztet, tegyétek bele a sót, majd az olvasztott sertészsírt is.
- Alaposan dagasszátok be a tésztát, majd szórjatok kis lisztet a tetejére, hogy ne száradjon ki, fedjétek le egy fóliával és hagyjátok kb. 1 órán keresztül kelni. Ne ijedjetek meg, elég lágy tészta lesz!
- Amíg kel a tészta, elő lehet készíteni a feltéteket: a tejfölt keverjétek ki a zúzott fokhagymával és a sóval, a sonkát vágjátok apró kockákra, a vöröshagymát szeleteljétek fel vékonyan és reszeljétek le a sajtot. Ha használtok kaprot, azt is vágjátok durvára.
- Amikor letelt az 1 óra és szépen megkelt a tészta, enyhén olajos kézzel levegőztessétek át úgy, hogy az aljáról a tetejére emelitek a tésztát, körbe haladva 4-szer 5-ször. Majd ismét jöhet a liszt szórás, fóliával lefedés és további fél óra kelesztés.
- Ismételt levegőztetés következik olajos kézzel, lisztezés, takarás és újabb fél órás, egyben utolsó kelesztés.
- Közben készítsétek elő a gáztepsit, ami annyit jelent, hogy zsírral vagy olajjal alaposan kenjétek ki, a sütőt pedig légkeverésen, 220 fokon fűtsétek elő.
- A megkelt tésztát olajos kézzel borítsátok a zsírral kikent tepsire és szintén olajos kézzel, határozott mozdulatokkal nyomkodjátok szét az egészet, de egyenletesen.
- Kenjétek meg a tejföllel, tegyétek rá a sajtot, szórjátok rá a füstölt sonkát, majd a vöröshagymát is.
- Mehet az előmelegített sütőbe sülni, amíg szép színt nem kap (kb. 12-15 perc), de hogy az alja is biztosan átsüljön, egy 5 percet csak alul sütésen, légkeverésen is érdemes rákapcsolni.
- Ha megsült, szórjátok le a friss kaporral.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊