Kolbászos-tejfölös burgonyaleves

Egy magyaros kolbászos-tejfölös burgonyaleves recept ebédre vagy vacsorára? Egyszerű, pikáns, finom és laktató, ráadásul liszt nélkül, gluténmentesen.

Kolbászos-tejfölös burgonyaleves
Kolbászos-tejfölös burgonyaleves

Nagyon szeretjük az ilyen gazdag leveseket, ami után már nem is feltétlen marad éhes az ember 😋Egy magyar klasszikust hoztunk picit másképp készítve: több fűszerrel, rántás helyett pedig egy minimális keményítővel sűrítve. Mi a kolbászos-tejfölös burgonyalevest pikánsan, tejfölösen, savanykásan készítjük, de természetesen liszt nélkül, így a gluténérzékenyek is fogyaszthatják!

Hozzávalók

4 főre

  • 1 szál füstölt kolbász
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 üveges lecsó
  • 3 tk. szárított majoranna
  • 2 tk. őrölt fűszerkömény
  • 2 tk. őrölt fűszerpaprika
  • 1 tk. cukor
  • 1 db babérlevél
  • 1 tk. frissen reszelt szerecsendió
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 kg burgonya
  • 2 szál fehérrépa
  • 140 g tejföl
  • 2 tk. keményítő
  • 2 tk. almaecet
  • Frissen őrölt bors
👩‍🍳
Tipp: Az üveges lecsót kiválthatjátok egy friss tv paprikával és két db paradicsommal is, a lényeg, hogy egy sűrű alappal főzzétek a levest.

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

  1. A kolbászt karikázzátok fel és a lábasban, amiben főzni fogjátok a levest, kezdjétek el lassan kipirítani a zsírját.
  2. Miután kisült a zsírja, egy szűrőkanállal szedjétek ki és tegyétek félre a kolbászt, a zsíron pedig kezdjétek el pirítani a felszeletelt vöröshagymát és a babérlevelet.
  3. Amikor megpirult a hagyma, mehet hozzá a felszelt fokhagyma is, keverjétek néhány percig, majd öntsétek fel a borral.
  4. Miután elpárolgott az alkohol, öntsétek bele a lecsót, fűszerezzétek a majorranával, a borssal, köménnyel és a szerecsendióval, cukorral és sózzátok.
  5. Adjatok hozzá egy kis vizet, majd ha rotyogott 5 percet, turmixoljátok le.
  6. Szórjátok rá a fűszerpaprikát, majd ha feloldódott, dobjátok a levesbe a megtisztított, felkockázott fehérrépát.
  7. Közben hámozzátok meg a burgonyát és vágjátok 1x1 cm-es kockákra, majd kb. 15 perc után tegyétek a levesbe ezt is.
  8. Öntsétek fel annyi vízzel, hogy egy kellően tartalmas levest kapjatok, majd főzzétek tovább, nagyjából 15 perc múlva fognak megpuhulni a zöldségek.
  9. Miután elkészültek a zöldségek, öntsétek vissza a levesbe a kolbászt, a keményítőt keverjétek ki a tejföllel és kevés hideg vízzel, majd csorgassátok a forrásban levő leveshez.
  10. Kósoljatok, ha kell sózzatok, ízesítsétek az almaecettel és ha szeretnétek tálalásnál még plusz tejfölt is tehettek rá.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊