Kovászos uborka mártás
Különleges, de egyszerű meleg mártás, a kovászos uborka szerelmeseinek! 20 perces finomság, sült, főtt és rántott húsokhoz, zöldségekhez vagy fasírozotthoz.

Meglepő, de annál csodásabb élmény lesz a meleg, krémes kovászos uborka mártás mindazoknak, akik kedvelik a savanykás, kapros ízeket. Különböző rántott vagy sült húsok, a sült burgonya vagy egyéb sült zöldségek, a főtt hús, a húsgombóc, de a fasírozott tökéletes kísérője is lehet ez a nem hétköznapi szósz. Ne féljetek kipróbálni és felhasználni a kovászos uborkát különböző módozatokban, mert rengeteg fantázia rejlik még ebben a remek és egészséges savanyúságban. Frissítő, fanyar íze miatt, bármikor kombinálható a tökkel, cukkinivel, de a semleges ízű burgonyával is.
Hozzávalók
4 főre
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 db, egész kovászos uborka
- 3 dl kovászos uborka lé
- Frissen őrölt bors
- 1 ek. cukor
- 1 gerezd citrom leve
- 1 kis pohár tejföl
- 2 ek. liszt
- Friss kapor
- 1 ek. étolaj vagy vaj
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 45 perc
- A megtisztított, felkockázott vöröshagymát és fokhagymát futtassátok meg az olajon.
- Adjatok hozzá a kovászos uborkából két darabot felkarikázva, öntsétek fel a levével és főzzétek puhára.
- Ha megpuhult, turmixoljátok le, ízesítsétek sóval, frissen őrölt borssal, cukorral, majd tegyétek a mártásba az apró kockákra vágott, maradék 4 uborkát.
- Kevés vízzel állítsátok be a szósz mennyiségét, forraljátok fel, majd a tejfölből, lisztből és a forró mártásból kb.1 dl-t kiszedve, készítsetek egy habarást.
- Csorgassátok a forrásban levő mártáshoz a habarást, majd kóstoljatok, ízesítsétek a durvára vágott friss kaporral és ha szükséges, a citrom levével is.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊