Lazacos rakott krumpli
A svédek rakott krumplijába kolbász és tojás helyett lazacfilé és egy kapros-tejszínes szósz kerül a rétegek közé. Lazacos rakott krumpli recept ínyenceknek!

Felfedeztünk egy klasszikus Svéd receptet, amit “Laxpudding” néven ismernek. Ez egy jó kis szaftos, krumplis, tejszínes rakott étel, amit hagyományosan füstölt lazaccal koronáznak meg. Nagyon gusztusosnak és finomnak tűnt, mindenképpen szerettük volna kipróbálni, de előtte azért egy kicsit átalakítottuk és változtattunk is a receptúrán. Így most fogadjátok szeretettel a mi lazacos rakott krumplinkat, amihez füstölt lazac helyett friss halfilét választottunk, a tejszínes szószt pedig kis mustárral és citromhéjjal tettünk pikánsabbá. A rétegek közé némi kapribogyó is került, ami kellemesen savas és jól kiemeli a lazac ízét. Próbáljátok ki bátran ezt a verziót, nekünk nagyon ízlett!
Hozzávalók
4 főre
- 500-600 g lazac filé
- 1,5 kg burgonya
- 3 dl tejszín
- 2 dl tej
- 1 citrom héja
- 1 ek. mustár
- Frissen őrölt bors
- 2 db tojás
- 2 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 100 g vaj
- 2 ek. étolaj
- 2 ek. kapribogyó
- 1 tk. egész bors
- 2 db babérlevél
- Friss vagy szárított kapor
- 100 g reszelt sajt (parmezán vagy más keményebb típusú)
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 120 perc
- Az egyforma méretű burgonyákat tegyétek fel főni annyi vízben, amennyi ellepi, 1 ek. sóval, egész borssal és a babérlevéllel, főzzétek puhára (de csak annyira, hogy szeletelhető legyen és ne főljön szét).
- Amíg a burgonya fő, a vajon és az olajon lassan, folyamatosan kevergetve pirítsátok aranybarnára a megtisztított, vékonyra szeletelt vöröshagymát.
- A lazacot szeleteljétek fel olyan vékonyan, ahogyan csak tudjátok, picit sózzátok le.
- A tejszínt és a tejet keverjétek össze a tojásokkal, mustárral, a citrom lereszelt héjával, a kaporral, néhány tk. sóval és frissen őrölt borssal.
- Amikor a burgonya megfőtt, kicsit hűtsétek le folyóvíz alatt, hámozzátok meg, majd szeleteljétek fel.
- Jöhet is a rétegezés: a tepsit vagy a jénait kenjétek ki egy kis vajjal, helyezzétek le sorban a megfőtt burgonya szeleteket, ezeket sózzátok és borsozzátok. Ezután mehet a karamellizált hagymából, a lazac szeletekből és elszórva néhány darab kapribogyóból, majd egy réteg a tejszínes szószból. Ezt ismételgessétek, amíg tartanak az alapanyagok.
- A tetejére több szósz és a reszelt sajt kerüljön majd.
- 175 fokra előmelegített sütőben süssétek össze a rakottat, amíg a sajt megpirul a tetején (kb. 30-40 perc).
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊