Legfinomabb finomfőzelék
Ez a tényleg finom finomfőzelék recept nem a menzás verzió! Friss zöldségekkel, liszt nélkül készül: könnyed, egészséges és tele van természetes, friss ízekkel.
Gyermekkorunk menzás finomfőzeléke nem sokaknak hagyott túl szép emléket, de a következő receptünk mindent felülír majd! Ez a legfinomabb finomfőzelék nem a megszokott, mirelit zöldséges, sápadt, sok esetben lisztcsomós főzelék, hanem üde, élénk színű és friss zöldségekkel teli fogás, amit nem lehet majd nem szeretni. A titka, hogy a zsenge karalábé leveleit és a friss petrezselyem szárait is felhasználjuk sűrítésként és természetesen liszt sem kerül bele! Ezáltal a főzelék íze természetes, a színe gyönyörű és nem utolsó sorban egészséges is lesz. A recept akár laktózmentesen vagy teljesen vegán termékekkel is elkészíthető! Finomfőzelékünkben kizárólag a zöldségek dominálnak, nem pedig a fűszerek, ha kipróbáljátok, tökéletes komfortétellé válhat nálatok is 🥕💚
Hozzávalók
4 főre
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj
- 1 db karalábé
- 400 g sárgarépa
- 400 g burgonya
- 250 g mirelit zöldborsó
- 1 kis db cukkini (kb. 150-250g)
- 2 dl tej
- 150 g tejföl
- Fél citrom leve
- Friss petrezselyem
- 2 tk keményítő
- 1 ek cukor
- Frissen őrölt bors
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 50 perc
- A vöröshagymát hámozzátok meg, vágjátok szeletekre, majd lassan kezdjétek el pirítani a vajon egy csipet sóval.
- Közben tisztítsátok meg a fokhagymát is, szintén szeleteljétek fel, adjátok a hagymás alaphoz.
- A karalábé szárait, leveleit és a petrezselyem szárait is mossátok meg, szeleteljétek vékonyra és mielőtt színt kapna a hagyma, tegyétek hozzá az alaphoz és öntsétek fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Az alapot ízesítsétek sóval, borssal és cukorral, fedő alatt főzzétek puhára, közben pedig hámozzátok meg a sárgarépát, burgonyát és a karalábét, majd a megmosott cukkinivel együtt vágjátok 1x1 cm kockákra.
- Miután az alapban minden megpuhult, azt turmixoljátok le és először adjátok hozzá a sárgarépát, 10 perc után a burgonyát, majd 5-6 perc után a karalábét és a cukkini kockákat. Mindig annyi vízzel pótoljátok, amennyi éppen ellepi.
- Közben egy keverőtálban keverjétek össze a tejet, a tejfölt és a keményítőt kevés vízzel és ha már minden megpuhult, kevergetés közben csorgassátok a forrásban levő főzelékhez.
- A legvégén ízesítsétek a citrom levével és frissen vágott petrezselyemmel.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊