Legfinomabb finomfőzelék

Ez a tényleg finom finomfőzelék recept nem a menzás verzió! Friss zöldségekkel, liszt nélkül készül: könnyed, egészséges és tele van természetes, friss ízekkel.

Legfinomabb finomfőzelék
Finomfőzelék

Gyermekkorunk menzás finomfőzeléke nem sokaknak hagyott túl szép emléket, de a következő receptünk mindent felülír majd! Ez a legfinomabb finomfőzelék nem a megszokott, mirelit zöldséges, sápadt, sok esetben lisztcsomós főzelék, hanem üde, élénk színű és friss zöldségekkel teli fogás, amit nem lehet majd nem szeretni. A titka, hogy a zsenge karalábé leveleit és a friss petrezselyem szárait is felhasználjuk sűrítésként és természetesen liszt sem kerül bele! Ezáltal a főzelék íze természetes, a színe gyönyörű és nem utolsó sorban egészséges is lesz. A recept akár laktózmentesen vagy teljesen vegán termékekkel is elkészíthető! Finomfőzelékünkben kizárólag a zöldségek dominálnak, nem pedig a fűszerek, ha kipróbáljátok, tökéletes komfortétellé válhat nálatok is 🥕💚

Hozzávalók

4 főre

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek vaj
  • 1 db karalábé
  • 400 g sárgarépa
  • 400 g burgonya
  • 250 g mirelit zöldborsó
  • 1 kis db cukkini (kb. 150-250g)
  • 2 dl tej
  • 150 g tejföl
  • Fél citrom leve
  • Friss petrezselyem
  • 2 tk keményítő
  • 1 ek cukor
  • Frissen őrölt bors

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 50 perc

  1. A vöröshagymát hámozzátok meg, vágjátok szeletekre, majd lassan kezdjétek el pirítani a vajon egy csipet sóval.
  2. Közben tisztítsátok meg a fokhagymát is, szintén szeleteljétek fel, adjátok a hagymás alaphoz.
  3. A karalábé szárait, leveleit és a petrezselyem szárait is mossátok meg, szeleteljétek vékonyra és mielőtt színt kapna a hagyma, tegyétek hozzá az alaphoz és öntsétek fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
  4. Az alapot ízesítsétek sóval, borssal és cukorral, fedő alatt főzzétek puhára, közben pedig hámozzátok meg a sárgarépát, burgonyát és a karalábét, majd a megmosott cukkinivel együtt vágjátok 1x1 cm kockákra.
  5. Miután az alapban minden megpuhult, azt turmixoljátok le és először adjátok hozzá a sárgarépát, 10 perc után a burgonyát, majd 5-6 perc után a karalábét és a cukkini kockákat. Mindig annyi vízzel pótoljátok, amennyi éppen ellepi.
  6. Közben egy keverőtálban keverjétek össze a tejet, a tejfölt és a keményítőt kevés vízzel és ha már minden megpuhult, kevergetés közben csorgassátok a forrásban levő főzelékhez.
  7. A legvégén ízesítsétek a citrom levével és frissen vágott petrezselyemmel.
👩‍🍳
Tipp: A zöldségeket variálhatjátok kedvetek és szezonalitás szerint is, kerülhet bele cukkini és karalábé helyett brokkoli, karfiol, zöldbab vagy kukorica is.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊