Lencsefőzelék

Klasszikus lencsefőzelék recept, egyszerűen, gyorsan és lisztmentesen készítve! A tejföltől krémes, a mustártól pikáns, a petrezselyemtől pedig friss és finom.

Lencsefőzelék

Egy egyszerű és gyors lencsefőzelék receptre mindenkinek szüksége van! Ne csak szilveszterkor egyetek lencsét, hiszen mint minden hüvelyes, a lencse is nagyon egészséges és tápláló. Sok receptet találhattok a lencsefőzelékre, mi így szoktuk készíteni és nagyon szeretjük! Természetesen mint minden főzelék, liszt nélkül is ugyanolyan finom.

Hozzávalók

4 főre

  • Fél kg lencse
  • 1 l füstölt hús főzőleve vagy zöldségalaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. étolaj
  • 2 db babérlevél
  • 1 ek. mustár
  • Frissen őrölt bors
  • 175 g tejföl
  • 1 tk. cukor
  • Friss petrezselyem
  • Pár csepp citromlé vagy almaecet
  • 2 ek. keményítő

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

  1. A száraz étkezési lencsét tegyétek fel a füstölt húsos vagy a zöldséges alaplével főni, sózzátok (a füstölt hús leve már kellően sós is lehet, ezért előtte kóstoljátok), borsozzátok és tegyétek hozzá a babérleveleket is. Ahogy kezdi magába szívni a folyadékot, vízzel pótoljátok utána.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljátok meg, szeleteljétek fel és egy külön kis fazékban vagy serpenyőben pirítsátok meg az olajon.
  3. Amikor a hagymák szép barnára pirultak, adjátok hozzá a mustárt, kicsit pirítsátok össze, majd öntsétek fel 2-3 dl vízzel, főzzétek puhára, majd tegyétek félre.
  4. Amikor a lencse megpuhult, a mustáros-hagymás keverékhez adjátok hozzá a tejfölt és a keményítőt, turmixoljátok le és csorgasátok a forrásban levő lencséhez.
  5. Ha nagyon sűrű, kis vízzel még higítsátok a főzeléket, ízesítsétek pici cukorral, friss petrezselyemzölddel és ha szeretitek, citromlével vagy egy kis ecettel.

👩‍🍳
Tipp: A lencsefőzelék készítését érdemes akkora időzíteni, amikor füstölt sonkát, tarját vagy csülköt főztök. A levét felhasználva finomabb lesz a főzelék, illetve egyszerre készül így feltét is rá. Keményítő helyett, lisztes-tejfölös habarással is sűríthetitek a főzeléket, de előbbi egészségesebb és ugyanolyan finom. 

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊