Lencsefőzelék
Klasszikus lencsefőzelék recept, egyszerűen, gyorsan és lisztmentesen készítve! A tejföltől krémes, a mustártól pikáns, a petrezselyemtől pedig friss és finom.

Egy egyszerű és gyors lencsefőzelék receptre mindenkinek szüksége van! Ne csak szilveszterkor egyetek lencsét, hiszen mint minden hüvelyes, a lencse is nagyon egészséges és tápláló. Sok receptet találhattok a lencsefőzelékre, mi így szoktuk készíteni és nagyon szeretjük! Természetesen mint minden főzelék, liszt nélkül is ugyanolyan finom.
Hozzávalók
4 főre
- Fél kg lencse
- 1 l füstölt hús főzőleve vagy zöldségalaplé
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. étolaj
- 2 db babérlevél
- 1 ek. mustár
- Frissen őrölt bors
- 175 g tejföl
- 1 tk. cukor
- Friss petrezselyem
- Pár csepp citromlé vagy almaecet
- 2 ek. keményítő
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 60 perc
- A száraz étkezési lencsét tegyétek fel a füstölt húsos vagy a zöldséges alaplével főni, sózzátok (a füstölt hús leve már kellően sós is lehet, ezért előtte kóstoljátok), borsozzátok és tegyétek hozzá a babérleveleket is. Ahogy kezdi magába szívni a folyadékot, vízzel pótoljátok utána.
- A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljátok meg, szeleteljétek fel és egy külön kis fazékban vagy serpenyőben pirítsátok meg az olajon.
- Amikor a hagymák szép barnára pirultak, adjátok hozzá a mustárt, kicsit pirítsátok össze, majd öntsétek fel 2-3 dl vízzel, főzzétek puhára, majd tegyétek félre.
- Amikor a lencse megpuhult, a mustáros-hagymás keverékhez adjátok hozzá a tejfölt és a keményítőt, turmixoljátok le és csorgasátok a forrásban levő lencséhez.
- Ha nagyon sűrű, kis vízzel még higítsátok a főzeléket, ízesítsétek pici cukorral, friss petrezselyemzölddel és ha szeretitek, citromlével vagy egy kis ecettel.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊