Magyaros krumplifőzelék

Magyaros krumplifőzelék füstölt kolbásszal – kiadós, sűrű egytálétel azoknak, akik szeretik a tartalmas főzelékeket és a klasszikus magyaros ízeket.

Magyaros krumplifőzelék

A főzelékek valamiért teljesen alulértékeltek – pedig szerintem egy jól megfőzött krumplifőzelék, simán felveszi a versenyt bármelyik "menőbb" étellel. Ez a verzió egy igazi magyaros egytálétel: sűrű, fűszeres, laktató és ott figyel benne a füstölt kolbász is, amitől már főzés közben is összefut a nyálad. Kicsit paprikás krumpli hangulat, kicsit klasszikus babérleveles főzelék vonal, csak éppen tejfölösen, kis ecettel, pont ahogy szeretjük. Ha neked is hiányzik néha egy kiadós, otthonos ebéd, ami nem kerül egy vagyonba, ezt ki kell próbálnod!

Hozzávalók

4 főre

  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 1,5 kg burgonya
  • 2 db babérlevél
  • 140 g tejföl
  • Frissen őrölt bors
  • 1 tk őrölt majoranna
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 1 ek keményítő
  • 1 kk cukor
  • Ecet és friss petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

  1. A kolbászt karikázzátok fel és a lábasban kis lángon, lassan pirítsátok meg, majd szedjétek ki és tegyétek félre.
  2. A visszamaradt kolbász zsíron pirítsátok meg a megtisztított, felszeletelt vöröshagymát, majd a fokhagymat is.
  3. Miután lepirult az alap, szórjátok rá a majorannát, picit sózzátok, borsozzátok, majd öntsétek fel 0,5 dl vízzel és főzzétek, amíg megpuhul.
  4. Addig a burgonyát hámozzátok meg és kockázzátok fel, tegyétek hideg vízbe (hogy ne barnuljon meg), majd ezután turmixoljátok le a megfőtt hagymás alapot.
  5. Tegyétek a sűrű alapba a kockázott burgonyát és a babérleveleket, szórjátok le a paprikával, majd öntsétek fel annyi folyadékkal, ami ellepi.
  6. Néha megkevergetve, lefedve főzzétek kb. 15-20 percet és közben keverjétek ki a tejfölt a keményítővel és egy kis vízzel.
  7. Amikor a főzelékben megpuhult a krumpli és szépen forr, folyamatos kevergetés mellett csorgassátok hozzá a tejföllel és kicsi hideg vízzel simára kikevert kemenyítőt.
  8. Ízesítsétek kis ecettel, cukorral és friss petrezselyem zölddel.
👩‍🍳
Tipp: Ha szeretnétek még egy kicsit pikánsabbá tenni, a végén tehettek a főzelékbe felszeletelt ecetes pepperóni paprikát is.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊