Pesztós Hasselback burgonya

Bazsalikom pesztóval ízesített, olaszos Hasselback burgonya recept! Paradicsommal és mozzarellával töltött burgonya, ropogósra sütve, köretként vagy főételként.

Pesztós Hasselback burgonya

A Hasselback szó, igazából egy elkészítési módszert jelent, amikor is a krumplit mélyen beirdalják, de nem szeletelik fel teljesen. A legyezőhöz vagy harmonikához is hasonlító burgonyát, ezután fűszerezik és esetenként változatosan meg is töltik. A végeredmény egy kívül ropogós, belül krémes és nem utolsó sorban egy nagyon látványos köret vagy főétel. Pesztós hasselback burgonyánk kicsit olaszos ízvilágú, kiválóan illik bármilyen natúr szelethez, csirkéhez, halakhoz, de egy nagyon extra főételként is megállja a helyét. A pesztót elkészíthetitek házilag is, de nagyon finom és jó minőségű fajtákat lehet már venni készen is. 

Hozzávalók

4 főre

  • 4 db nagyobb méretű, egyforma burgonya
  • 4 ek. olívaolaj
  • Frissen őrölt bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 10 dkg mozzarella sajt
  • 3 ek. bazsalikom vagy paradicsom pesto
  • 1 kis dobozos tejföl
  • Friss bazsalikom

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

  1. A burgonyákat alaposan mossátok meg, itassátok szárazra és a stabil oldalukra fektetve, éles késsel szeleteljétek fel minél sűrűbben, de óvatosan, hogy ne vágjátok át teljesen.
  2. A paradicsomokat karikázzátok fel és vágjátok félbe, a mozzarella sajtot szintén szeleteljétek fel.
  3. Az olivaolajba reszeljétek vagy nyomjátok bele fokhagymanyomóval a fokhagyma gerezdeket, tegyetek bele sót és frissen őrölt borsot, keverjétek össze, majd jó alaposan kenjétek meg a burgonyákat ezzel a páccal.
  4. A burgonyákba vágott hézagokat kezdjétek el megrakni a paradicsom szeletekkel, a sajttal és a bazsalikom levelekkel. Ne hagyjatok üresen egy rést sem.
  5. Egy kicsit még hintsétek meg sóval (az egész burgonya elég sok sót igényel), majd locsoljátok meg néhány kanál pesztóval is.
  6. 160 fokra előmelegített sütőben, sütőrácson süssétek ropogósra a burgonyákat, ami kb. 40-50 percet fog igényb venni. Nincs szükség előfőzni sem lefedni a burgonyákat, ha jó a hőfok!
  7. A tejfölt keverjétek ki a pesztóval és néhány csepp citromlével, majd halmozztok a ropogósra sült burgonyákra.

👩‍🍳
Tipp: A Hasselback burgonyát kedvetek szerint tölthetitek még cheddar vagy feta sajttal, sonkával, szalonnával, kolbásszal és hagymával is. 

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊