Ropogós csülök
A tökéletes sült csülök receptje, ami kívül ropogós, belül omlós. A fűszeres hússal egyidőben készül egy barnasörös mártás is, a valódi bajor csülök élményért!

Ha ti is rajongtok a sült csülökért, akkor ezt a receptet muszáj kipróbálnotok! Kóstoltunk már sertés csülköt a cseheknél, lengyeleknél, szlovákoknál és itthon is, de valahogy még nem találtuk meg a tökéleteset... ezidáig! Az igazán jó csülök húsa szerintünk omlós és kellően fűszeres, a bőre pedig ropog, de úgy és annyira, mint egy pont jól kisütött tepertő. A hibátlan csülök megvalósítása érdekében rengeteget kísérleteztünk már és most végre meghoztuk azt a receptet, amit bátran merünk is ajánlani nektek! A sütőben, a csülökkel egyidőben készül egy fantasztikus barnanörös mártás is, ami a hús hibátlan kísérője lesz tálaláskor.
Hozzávalók
4 főre
Sült csülök
- 1,5-2 kg sertés (hátsó) csülök
- 100 g só
- 2 liter víz
- 1 tk. fűszerkömény
- 1 tk. őrölt koriander
- 1 tk. őrölt majoranna
- 1 tk. fokhagymapor
- 1 dl étolaj vagy olvasztott zsír
- 1 dl 10% ételecet
- 4 gerezd fokhagyma (kisebbekre vágva)
Barnasörös mártás
- 2 db vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- 1 db paradicsom
- 2 db babérlevél
- 1 tk. fekete egész bors
- 1 tk. borókabogyó
- 1 doboz barnasör
- 2 tk. cukor
- 1 ek. mustár
- 1 ek. Worchester szósz
- 1 tk. sötét balzsamecet
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 200 perc + sóoldat 12-24 óra
- Első körben készítsétek el az 5%-os sóoldatot, vagyis 1,5 kilós csülök esetében a 2 liter vízben keverjétek el a 100 g sót és abban hagyjátok állni a húst 12, de legfeljebb 24 órát a hűtőben (ha nagyobb csülökkel dolgoztok, elképzelhető, hogy a két liter víz nem lepi el a húst, ilyenkor arányosan kell emelni az oldat összetevőit).
- Amikor letelt az idő, itassátok le a csülökről a nedvességet és éles, hegyes, kis késsel ejtsetek a bőrén sok-sok apró lyukat. Minél többet szúrtok rá, annál több ropogós buborék lesz rajta. A húsba ne vágjatok bele, mert akkor a kisült húslé eláztatja a bőrt és nem fog ropogni!
- Ezután egy ecset segítségével kenjétek le csak a húsát az ecettel, majd szintén a csülök húsos részébe vágjatok több kis nyílást, éles, vékony, hosszú pengéjű késsel és dugdossátok tele a fokhagyma gerezdekkel.
- Miután megtüzdeltétek a csülköt fokhagymával, jöhet csak a húsos rész fűszerezése: a zsiradékba keverjétek el az összes szárított fűszert és a csülök húsába masszírozzátok bele, de úgy, hogy a bőrére ne kerüljön (a pirításnál a magas hőfok hatására a bőrén megégnének a fűszerek).
- Miután a fűszeres pácot bedözsöltétek, jöhet a bőr kifeszítése: fogjatok két hústűt és átlósan szúrjátok át úgy a csülkön, hogy a lehető legjobban kifeszüljön a csülök bőre és sima legyen (ha ráncosodik a csülök bőr, nem tud egyenletesen pirulni).
- Tegyétek egy sütőrácsra a hústűvel kifeszített csülköt úgy, hogy alá egy tepsibe kerüljön bele a megtisztított sárgarépa, a vöröshagyma, a paradicsom, babérlevél, az egész fűszerek, a barnasör és 2 csésze víz vagy alaplé.
- Így mehet a sütőbe légkeverésen 160 fokra (gázsütőben vagy alsó-felső sütésnél 180 fok), kb. 2 és fél órát a csülök nagyságától függően. Itt érdemes maghőmérővel ellenőrizni az eredményt (legalább 85-90 fokot érjen el belül a hús a csont mellett), hogy ne érjen senkit csalódás, amikor elkezditek szeletelni a húst.
- Amikor a csülök elérte a kívánt belső maghőmérsékletet, jöhet a pirítás, ami további 30 percet jelent kb. 230 fokon, de előtte a maradék ecettel kenjétek át a csülök bőrét is.
- A pirítás előtt, viszont a mártás hozzávalói is elkészülnek, így érdemes egy kis forralóba átönteni a tepsi teljes tartalmát. Az üresen maradt tepsibe pedig tegyetek kevés vizet, amíg sül tovább a csülök.
- A mártás hozzávalóit a fűszerek nélkül turmixoljátok le, majd folyamatosan kevergetve forraljátok fel, tegyétek hozzá a cukrot, a worchester-t, balzsamecetet és a mustárt is, ha szükséges sózzátok.
- A kész csülköt tálaljátok a mártással, kovászos kenyérrel és savanyúsággal vagy héjában sült krumplival és párolt káposztával.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊