Sárgarépás sütőtökfőzelék

Mindenmentes sütőtökfőzelék sárgarépával, kókusztejjel dúsítva: krémes és tápláló, különleges őszi főzelék recept, amit bárki könnyedén elkészíthet otthon.

Sárgarépás sütőtökfőzelék
Sárgarépás sütőtökfőzelék

Amint beköszönt az ősz, szinte minden háztartásban előkerül a sütőtök – levesként, sütve vagy akár valamilyen édességbe. Azon gondolkoztam, miért ne készíthetnénk belőle egy különleges főzeléket, ami egyszerre krémes és mégis könnyed? Ez a sárgarépás sütőtökfőzelék nem csupán az új őszi kedvencünk lett, hanem a gyönyörű színéért is oda vagyunk! A kókusztejtől és a gyömbértől lesz igazán pikáns, de aki nem ennyire merész, nyugodtan készítheti gyömbér nélkül és állati vagy növényi tejszínnel is. Ez a párosítás kicsit eltér a klasszikus magyar főzelékektől, de mégis ismerős és otthonos ízeket és állagokat ad. Ha szereted a főzelékeket, de kipróbálnál valami újat, ez a receptünk tökéletes választás. Ráadásul tej és lisztmentes a recept, így bárki nyugodtan fogyaszthatja. Melegen, tökmagolajjal vagy valamilyen ropogós feltéttel igazi komfortétel lehet, ami garantáltan mosolyt csal az arcotokra 🎃

Hozzávalók

4 főre

  • 1 kg sütőtök
  • 0,5 kg sárgarépa
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek étolaj
  • 400 ml kókusztej (sűrű)
  • 1 ek kristálycukor
  • Frissen őrölt szecsuáni vagy feketebors
  • 1-2 ek almaecet
  • 1 tk keményítő
  • 1 cm friss gyömbér
  • Friss vagy szárított petrezselyem

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

  1. Első lépésként hámozzátok meg a vöröshagymát és a gyömbért, szeleteljétek fel és a kis cukorral kezdjétek el lassan pirítani az olajon.
  2. Amíg pirul a hagyma, hámozzátok és szeleteljétek fel a fokhagymát és a sárgarépát is.
  3. Amikor szép színt kapott a vöröshagyma, mehet rá a fokhagyma és a sárgarépa, sózzátok, borsozzátok és öntsétek fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd főzzétek fedő alatt puhára.
  4. Amíg puhul a sárgarépás alap, hámozzátok meg a sütőtököt, a közepét szedjétek ki (ha nem túl magos, nyugodtan dobjátok az alapba bele) és vágjátok falatnyi, egyforma kockákra.
  5. Amikor megpuhult a sárgarépa, az egész alapot öntsétek át a tumixgépbe (vagy egy másik fazékba, amiben lehet botmixerezni), tegyétek hozzá a kókusztejet, a keményítőt, ízesítsétek az almaecettel és mixeljétek teljesen simára.
  6. A megüresedett lábasba öntsétek a felkockázott tököt és kevés vízzel pároljátok puhára (nem érdemes teljesen puhára szétfőzni, legyen egy kis keménysége a főzelékben).
  7. Amikor forr a sütőtök alatt a víz és már jó az állaga, csorgassátok hozzá a sárgarépás, sűrű alapot és forraljátok össze.
  8. Ha szükséges, ízesítsetek rá a végén, tegyetek bele friss petrezselymet és tálaljátok tökmagolajjal a tetején.
👩‍🍳
Tipp: Ha szeretitek az ázsiai konyhát, kevés curry pasztát és friss koriandert is tehettek bele. Bármilyen főzelék feltéttel, de csak tökmaggal vagy reszelt parmezánnal is finom.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊