Sárgarépás sütőtökfőzelék
Mindenmentes sütőtökfőzelék sárgarépával, kókusztejjel dúsítva: krémes és tápláló, különleges őszi főzelék recept, amit bárki könnyedén elkészíthet otthon.
Amint beköszönt az ősz, szinte minden háztartásban előkerül a sütőtök – levesként, sütve vagy akár valamilyen édességbe. Azon gondolkoztam, miért ne készíthetnénk belőle egy különleges főzeléket, ami egyszerre krémes és mégis könnyed? Ez a sárgarépás sütőtökfőzelék nem csupán az új őszi kedvencünk lett, hanem a gyönyörű színéért is oda vagyunk! A kókusztejtől és a gyömbértől lesz igazán pikáns, de aki nem ennyire merész, nyugodtan készítheti gyömbér nélkül és állati vagy növényi tejszínnel is. Ez a párosítás kicsit eltér a klasszikus magyar főzelékektől, de mégis ismerős és otthonos ízeket és állagokat ad. Ha szereted a főzelékeket, de kipróbálnál valami újat, ez a receptünk tökéletes választás. Ráadásul tej és lisztmentes a recept, így bárki nyugodtan fogyaszthatja. Melegen, tökmagolajjal vagy valamilyen ropogós feltéttel igazi komfortétel lehet, ami garantáltan mosolyt csal az arcotokra 🎃
Hozzávalók
4 főre
- 1 kg sütőtök
- 0,5 kg sárgarépa
- 2 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek étolaj
- 400 ml kókusztej (sűrű)
- 1 ek kristálycukor
- Frissen őrölt szecsuáni vagy feketebors
- 1-2 ek almaecet
- 1 tk keményítő
- 1 cm friss gyömbér
- Friss vagy szárított petrezselyem
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 60 perc
- Első lépésként hámozzátok meg a vöröshagymát és a gyömbért, szeleteljétek fel és a kis cukorral kezdjétek el lassan pirítani az olajon.
- Amíg pirul a hagyma, hámozzátok és szeleteljétek fel a fokhagymát és a sárgarépát is.
- Amikor szép színt kapott a vöröshagyma, mehet rá a fokhagyma és a sárgarépa, sózzátok, borsozzátok és öntsétek fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd főzzétek fedő alatt puhára.
- Amíg puhul a sárgarépás alap, hámozzátok meg a sütőtököt, a közepét szedjétek ki (ha nem túl magos, nyugodtan dobjátok az alapba bele) és vágjátok falatnyi, egyforma kockákra.
- Amikor megpuhult a sárgarépa, az egész alapot öntsétek át a tumixgépbe (vagy egy másik fazékba, amiben lehet botmixerezni), tegyétek hozzá a kókusztejet, a keményítőt, ízesítsétek az almaecettel és mixeljétek teljesen simára.
- A megüresedett lábasba öntsétek a felkockázott tököt és kevés vízzel pároljátok puhára (nem érdemes teljesen puhára szétfőzni, legyen egy kis keménysége a főzelékben).
- Amikor forr a sütőtök alatt a víz és már jó az állaga, csorgassátok hozzá a sárgarépás, sűrű alapot és forraljátok össze.
- Ha szükséges, ízesítsetek rá a végén, tegyetek bele friss petrezselymet és tálaljátok tökmagolajjal a tetején.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊