Sült kacsa sütőtökös burgonyapürével
Az egész kacsa sütése egyszerű és elronthatatlan, ha receptünket követitek! Köretnek, a legfinomabb sütőtökös krumplipürét és almakompótot javasoljuk mellé!

Ha egy jól bevált, klasszikus receptet kerestek az egész pecsenyekacsa elkészítésére, a legjob helyen jártok! Hihetetlenül egyszerű, csak sóval és néhány vöröshagymával dolgozunk, a konyhában kevésbé rutinosan mozgók is nyugodtan neki láthatnak a kacsa sütésének! Köretnek, most egy isteni finom burgonyapürét ajánlunk hozzá, amit a sütőtök íze és színe tesz különlegessé. A sült kacsához az édes ízek, gyümölcsök is nagyon passzolnak, így ezt a fogást egy mézes almakompóttal koronáztuk meg.
Hozzávalók
4 főre
Egészben sült kacsa
- 2-2,5 kg pecsenyekacsa
- Só
- 2 fej vöröshagyma
Sütőtökös burgonyapüré
- 1 kg burgonya
- 600 g sütőtök
- 4 dl tej
- 100 g vaj
- 1 tk. Szerecsendió
- Frissen őrölt bors
- Só
Amikor a burgonyapüré elkészült, érdemes fóliával letakarni úgy, hogy az érintse a felületét, így nem bőrősödik meg a tálalásig, majd utána a hűtőben tárolva sem.
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 120 perc
- A megtisztított, szárazra törölgetett kacsát alaposan sózzátok be. Nem kell sajnálni a sót, a kacsa hasüregébe is kerüljön. Hagyjátok így pihenni sütés előtt 1-2 órát, hogy mindenhol átjárja a só.
- Közben a sütőtököt hámozzátok meg, szedjétek ki a magokat és vágjátok egyforma, nagyobb darabokra. Tegyétek egy tepsibe, mert majd a kacsával együtt fog bekerülni a sütőbe.
- Amíg a kacsa pihen, van idő megpucolni a burgonyát is. Vágjátok egyforma méretű kockákra és majd tegyétek fel főni egy nagy ek. sóval és annyi hideg vízzel, amennyi ellepi.
- A kacsához hámozzátok meg a 2 fej vöröshagymát, vágjátok nagyobb cikkekre és szórjátok a tepsibe, amibe a kacsát fektetitek majd.
- A kacsát, miután eleget pihent, a hagymával együtt, 140 fokon, légkeverésen süssétek, kb. 1 óra hosszát, fólia és zsiradék nélkül, kb.1 dl vizet vagy száraz fehérbort aláöntve. Néhányszor érdemes kivenni majd a tepsit és a kacsát a kisült zsiradékkal meglocsolgatni.
- A tököt egyszerre tegyétek be sülni a sütőbe a kacsával addig, amíg megpuhul.
- Amikor a burgonya is megfőtt a vízben, alaposan szűrjétek le, készítsetek oda forró tejet és hideg vaj kockákat.
- A leszűrt, forró burgonyához tegyétek a megpuhult, forró tököt, majd a szintén forró tejet (ezért fontos az időzítés) folyamatosan hozzá adagolva, kézi vagy gép habverővel kezdjétek el kikeverni.
- Ízesítsétek a szerecsendióval, frissen őrölt borssal, sóval, majd amikor már teljesen sima az állaga, utolsó mozzanatként dobjátok hozzá a hideg vajat és habosítsátok ki vele a pürét.
- Amikor a kacsának letelt az 1-1,5 óra sülési ideje (mérettől függ), öntsétek le alóla a kisült zsiradékot (ez még zsíros kenyérre vagy főzni nagyon jó lesz), a sütőt kapcsoljátok 190 fokra és mindkét oldalát pirítsátok meg kb. 15-15 perc alatt ropogósra.
- A megsült kacsát daraboljátok részeire, tálaljátok a pürével és a sült hagymákkal.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊