Sült libacomb

Klasszikus sült libacomb recept Márton-napra vagy ünnepi alkalmakra: omlós hús, ropogós bőr, só és a zsír. Hagyományos libalakoma, ha a régi ízeket keresed.

Sült libacomb
Sült libacomb, burgonyapürével és káposztával

Klasszikus sült libacomb, minden sallang nélkül. Sem rozmaring, sem narancshéj, sem fokhagyma – csak a hús, a só és a zsír kap főszerepet. A combokat sóoldatban pihentettük 12 órán át, mert a só így egyenletesen járja át a zsírosabb, nagyobb húsokat, így belül sem marad íztelen a végeredmény. Az oldat lassan, belülről dolgozik – ettől lesz a libacomb omlós, szaftos és mély ízű. A liba bőrét nem fűszereztük sütés előtt, mert még a bors is könnyen megég a hosszú sütés során. A végén persze frissen, őrölve kerülhet rá – annak, aki szereti. Ez a libacomb recept Márton-napra, karácsonyra vagy bármilyen ünnepi alkalomra megállja a helyét. A köretekkel természetesen lehet játszani, de most a cél az volt, hogy a liba eredeti ízét és a tiszta zsír illatát tartsuk meg – semmi mást. A klasszikus párosítás a párolt lilakáposzta és valamilyen burgonyás köret. Mi most vajas-batátás burgonyapürével és köményes-mézes párolt lilakáposztával tálaltuk.

Hozzávalók

4 főre

  • 4 db libacomb (kb. 300–350 g / darab)
  • 2 liter víz
  • 80 g só
  • kb. 1,5 dl víz a sütéshez

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 200 perc

  1. A libacombokat, ha szükséges, tokozzátok ki és ellenőrizzétek, hogy a bőre mindenhol tiszta legyen.
  2. A sóoldathoz keverjétek össze a 2 liter vizet 80 gramm sóval (így készül el a 4%-os sóoldat), majd helyezzétek bele a combokat úgy, hogy teljesen ellepje őket. Fedjétek le és hűtőben pihentessétek 12 órán át.
  3. Ezután a combokat alaposan itassétok le papírtörlővel, majd hagyjátok őket szobahőmérsékleten kb. 30 percig pihenni, hogy a bőr kissé kiszikkadjon (ettől lesz majd még ropogósabb).
  4. A sütőt melegítsétek elő 160 °C-ra (alsó-felső sütés). A combokat helyezzétek bőrrel felfelé egy tepsibe, öntsetek alá 1,5 dl vizet, majd fedjétek le alufóliával vagy a cserépedény/öntöttvas lábas tetejével.
  5. Süssétek 2,5–3 órán át, amíg a hús teljesen omlós lesz és bőséges zsír sül ki belőle. A sütés közben nem szükséges forgatni a combokat, de ha a saját zsírjuk már kisült, a bőrüket érdemes egyszer-kétszer meglocsolni vele, hogy szaftosabb legyen a végeredmény.
  6. Ezután vegyétek le a fóliát (vagy az edényetek tetejét), a tepsiből öntsétek ki a kisült zsiradék nagy részét egy tálba (csak kb. 1–2 evőkanálnyi maradjon a combok alatt), emeljétek a hőfokot 200 °C-ra és pirítsátok további 15–20 percig, amíg a bőr aranybarna és ropogós lesz.
  7. Tálalás előtt pihentessétek kb. 10 percet, majd frissen őrölt borssal vagy nagyszemű sóval ízesítsétek.
👩‍🍳
Tipp: A kisült libazsírt érdemes eltenni, mert a későbbi főzésekhez vagy zsíros kenyérhez kincset fog érni.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊