Szalagos fánk

Klasszikus lekváros farsangi fánk recept, tojásmentesen, akár kezdőknek is! Ez a hagyományos szalagos fánk egyszerűen készül és biztos mindenki kedvence lesz!

Szalagos fánk

Ha sütöttetek már fánkot, biztosan ti is tudjátok, hogy nem annyira ijesztő elkészíteni házilag, mint amilyennek elsőre tűnik. Ha még nem próbáltátok, akkor most itt egy tuti recept, amivel garantáltan sikerülni fog elsőre is. Ez most egy klasszikus, lekváros farsangi fánk, amit lépésről-lépésre leírunk nektek, hogy mindenkit lenyűgözzetek az oldalán megjelenő szép kis szalaggal! A recept egyedisége még abban rejlik, hogy tojást nem tartalmaz, így egyrészt olcsóbb, másrészt pedig a tojásra allergiások is fogyaszthatják. Ezen kívül laktózmentes vagy növényi tejjel és margarinnal is ugyanúgy működik, ami megint jó hír a tejtermékek kerülőinek. Bátran süssetek fánkot otthon is és ne feledjétek: frissen a legfinomabb! 😊

Hozzávalók

4-6 főre

  • 450 g finomliszt
  • 3 dl tej
  • 100 g kristálycukor
  • 1 kupak rum
  • 1 kk. vanília aroma
  • 1 narancs reszelt héja (opcionális)
  • 25 g friss élesztő
  • 100 g vaj (vagy margarin)
  • Étolaj a sütéshez
  • Baracklekvár és porcukor
  • 1 csipet só

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 120 perc

  1. A tejet melegítsétek langyosra 1 tk. cukorral, morzsoljátok bele az élesztőt és keverjétek el, majd lefedve tegyétek félre, amíg felfut (avagy amíg egy habos réteg nem képződik a tetején).
  2. A lisztet szitáljátok bele egy keverőtálba vagy a dagasztógép táljába, tegyetek bele egy csipet sót, a maradék cukrot, majd keverjétek el.
  3. Öntsétek hozzá a lisztes keverékhez a felfuttatott élesztőt, adjátok hozzá a rumot, a narancshéjat, majd kezdjétek el kidagasztani. Amikor összeállt a tészta, az olvasztott (de nem forró!) vajat több lépésben, folyamatosan beledolgozva csorgassátok a tésztához és gyúrjátok össze az egészet.
  4. Az alaposan kidolgozott, sima felületű tésztát, lefóliázva kelesszétek szobahőn egy órát és már dolgozhattok is vele tovább. Ha szeretnétek, hogy levegősebb legyen a tészta, akkor dolgozzátok át újra, és kelesszétek további egy órát.
  5. Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett felületen sodrófával nyújtsátok ki kb. 1,5 cm vastagságúra és egy kiszúró formával (vagy egy üvegpohárral) szaggasátok ki a fánkokat.
  6. A kiszaggatott fánkokat egy enyhén meglisztezett tálcán vagy a konyhapulton konyharuhával lefedve pihentessétek további 30 percet.
  7. A kiszúrásból kimaradt tésztát gyúrjátok újra össze, majd pihentessétek még egy fél órát és csak utána nyújtsátok és szúrjátok ki a maradékot, hogy legyen ideje “regenerálódni” a tésztának.
  8. Amíg pihennek a kiszaggatott fánkok, addig az olajat egy szélesebb serpenyőben, lábasban vagy wokban kezdjétek el melegíteni. Kb. 3 ujjnyi olajat használjatok, mert kevesebb olajban nem sülnek olyan szépen a fánkok.
  9. Hevítsétek az olajat kb. 175-185 fokra, majd mielőtt belehelyeznétek a fánkokat, a tésza közepét nyomkodjátok be a hüvelykujjatokkal (erre azért van szükség, hogy lehessen a fánkokba lekvárt tölteni) és a mélyedéssel lefelé tegyetek be annyi fánkot, ami kényelmesen elfér az edényben, majd fedjétek le.
  10. Kb. 1-2 perc kell oldalanként a fánkoknak, ezen a hőfokon, de figyeljétek a színét is. Legegyszerűbb egy villával vagy egy evőpálcikával átfordítani őket, de utána már nem kell lefedni őket.
  11. A kisült fánkokat szedjétek papírtörlőre, majd ha kicsit meghültek hintsétek le porcukorral és kanalazzátok a mélyedésekbe a lekvárt.
👩‍🍳
Tipp: A kelesztés történhet a hűtőben is, ha később szeretnétek csak kisütni a fánkokat. Ilyenkor fontos, hogy a hűtőből egy fél órával előbb vegyétek ki a tésztát, hogy tudjon regenerálódni. 

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊