Thai kókusztejes csirkeleves

Szeretitek az ázsiai leveseket? Most megmutatjuk, hogyan készíthettek otthon is egyszerűen thai kókusztejes levest csirkével, tésztával és zöldségekkel.

Thai kókusztejes csirkeleves

Rajongunk az ázsiai ételekért és ízekért! Különösen szeretjük a tartalmas leveseket, így gyakran készítünk mi is különböző változatokban, viszont sokszor abból, ami éppen otthon van hozzá 😛 Így született meg ez a Thai ihletésű csirkeleves is, ami nagyon hasonlít a klasszikus Tom Yum-ra. Aki kóstolt már ilyen levest, tudja, hogy igazi ízbomba: savanykás és édes is egyszerre, a kókusztejtől krémes, a friss koriandertől és a roppanós zöldségektől pedig friss és üde! Ebben a receptben nincs olyan különleges hozzávaló, amit ne lehetne bármelyik nagyobb szupermarketben megvásárolni (mint pl. a galanga), ráadásul mindig jól jön, ha tartotok otthon ázsiai alapanyagokat, mert gyorsan lehet fantasztikus kajákat összedobni belőlük! 

Hozzávalók

4 főre

  • Fél kg csirkefarhát
  • Fél kg csirkemell
  • 1 csokor újhagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 50 g gyömbér
  • 1 szál citromnád, lime levél vagy 1 db lime
  • 1 db sárgarépa
  • 2 ek. curry paszta
  • 2 ek. halszósz
  • 1 ek. szójaszósz
  • 3 ek. cukor
  • 1 db citrom leve
  • 1 db kápia paprika
  • 1 db paradicsom
  • Friss koriander
  • 25 dkg Mie tészta vagy rizstészta
  • 2 dl sűrű kókusztej

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 100 perc

  1. Először is készítsétek el az alaplevet: tegyétek fel hideg vízbe főni a csirkefarhátat, az egész csirkemelleket, az újhagyma külső, leszedett, de megmosott héját, a fokhagymákat, az alaposan megmosott, kettévágott sárgarépát, a gyömbért, a koriander szárát és a klopfolóval megütögetett citromnádat vagy lime levelet vagy ha egyik sincs, akkor egy megmosott, kettévágott lime-ot.
  2. Forraljátok fel, majd gyöngyözve főzzétek még fél-maximum 1,5 órát.
  3. Egy másik lábasba tegyétek bele a curry pasztát és szűrjétek rá az elkészült, forró alaplevet.
  4. Kezdjétek el lassan főzni folyamatosan kevergetve, közben tegyétek bele a halszószt, a sót, a citrom levét és a cukrot is.
  5. Mikor forr, kóstoljátok meg, ízesítsétek ízlés szerint, hogy a sós, savanyú és az édes ízek összhangban legyenek, majd a legvégén tegyétek bele a kókusztejet is.
  6. A tálakba tegyetek a kifőtt tésztából, a megfőtt, felkockázott vagy szeletelt csirkemellből, a felcsíkozott kápia paprikából és friss gyömbérből, a szeletekre vágott paradicsomból, a felkarikázott újhagymából és a friss korianderből is, majd szedjetek rá a forró levesből.
  7. Ízlés szerint lime gerezdekkel, szójaszósszal és friss chilivel kínáljátok.
👩‍🍳
Tipp: Ha van otthon bármilyen felesleges gyökérzöldség, esetleg paprika, paradicsom azt is nyugodtan tegyétek bele az alaplébe. Ezt a levest (akár a mi klasszikus húslevesünket is) érdemes külön eltenni a hűtőbe a belevalóitól, így tovább eláll. 

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊