Tojásleves

Buggyantott vagy csurgatott tojásleves? Legyen mindkettő egyszerre, de lisztmentesen, köménymagosan, tejföllel. Egyszerű tojásleves recept, ahogy mi szeretjük!

Tojásleves

A tojáslevest valaki vagy nagyon szereti vagy nagyon nem, de ha a menzáról vannak csak emlékeid, érdemes még egy esélyt adni neki. Nálunk régen, otthon is nagy kedvenc volt már, mivel anyukám nem csurgatva, hanem egészben rakta bele a tojásokat. Aztán ahogy teltek az évek, sikerült kifejlesztenem ezt a verziót, ami számomra a nagybetűs tojáslevest jelenti: sűrű, krémes, köményes alaplé, csurgatott és buggyantott tojással is telerakva, egy nagy kanál tejföllel és persze kicsit savanykásan. Az alaplevet én mindig húsalaplével (pl. csirkealaplével) főzöm, mert sokkal gazdagabb ízű lesz a végeredmény, de ha nem szeretnétek húst és csontokat használni, a zöldségalaplé is kitűnő opció. Ezt a tojáslevest liszt nélkül álmodtam meg, így gluténmentes és a rántással sem kell bajlódni. Próbáljátok ki receptünket és garantálom, ezután gyakrabban fog az asztalra kerülni ez a mostanra már feledésbe merült, pedig annál finomabb leves! 🙂

Hozzávalók

4 főre

  • 2-2,5 liter csirke vagy zöldségalaplé
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk. őrölt fűszerkömény
  • 2 tk. őrölt feketebors
  • 2 db babérlevél
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 3 db kisebb burgonya
  • 2 tk. piros fűszerpaprika
  • 6 db tojás
  • 1 tk. keményítő
  • 1-2 tk. almaecet
  • 1 ek. zsír vagy olaj
  • Friss petrezselyem vagy metélőhagyma
  • Tejföl, pirított köménymag a tálaláshoz

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

  1. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljátok meg, szeleteljétek fel, majd kezdjétek el pirítani a zsiradékon.
  2. Amíg pirulnak a hagymák, a megmosott paprikát és paradicsomot kockázzátok fel, a burgonyát hámozzátok meg és vágjátok egyforma kisebb darabokra.
  3. A kissé megbarnult hagymás alapra, jöhet a paprika és a paradicsom, a bors, a kömény, a babérlevél és 3 nagy csipet só, majd kevergetve, kissé pirítsátok össze az egészet.
  4. Öntsétek fel az alaplével, tegyétek bele az előkészített burgonyát és lefedve főzzétek, amíg a krumpli megpuhul.
  5. Amikor a burgonya megpuhult, egy botmixer segítségével turmixoljátok le a levest, majd szórjátok rá a pirospaprikát és forraljátok fel.
  6. Amikor a leves forr, kóstoljatok rá, sózzátok, ha szükséges fűszerezzetek még utána, ízesítsétek az ecettel és tegyétek hozzá a kb. 2 dl vízben kikevert keményítőt is, majd kapcsoljátok le a tűzhelyet alatta.
  7. 3 db tojást verjetek fel egy habverővel, majd lassan, folyamatosan kevergetve, csorgassátok a leveshez.
  8. A buggyantott tojásokat tálalás előtt érdemes elkészíteni, külön lábasban: tegyetek fel vizet forrni, 1 tk. sóval és 2 tk. ecettel, majd ha felforrt, vegyétek takarékra, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz.
  9. A gyöngyöző vízbe óvatosan, nagyon lassan és közelről üssétek bele a maradék 4 tojást egymás mellé és ügyeljetek arra, hogy a víz ne forrjon újra fel.Érdemes egy kanállal óvatosan megkavarni a vízet közben. Ízlés szerint főzzétek a tojásokat 2-3 percig, attól függően mennyire szeretnétek lágyra vagy keményre.
  10. Tálaláskor szedjétek a buggyantott tojásokra a forró tojáslevest, tegyetek rá tejfölt, a friss, felaprított zöldfűszert és egy csipet, száraz serpenyőben megpirított köménymagot.
👩‍🍳
Tipp: A buggyantott tojásokat amikor készítitek, üthetitek a tojáslevesbe is, de sokkal egyszerűbb külön vízbe főzni. Ha külön főzitek, kisebb az esély rá, hogy szétfolyik és a keménységét is tudjátok szabályozni.

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊