Tojásos nokedli
Klasszikus tojásos nokedli recept egy kis csavarral! Nyári kedvencünket most tejszínnel, pirított hagymával, reszelt sajttal és ecetes fejes salátával tálaljuk.

A tojásos nokedli ecetes fejes salátával az egyik legnyáriasabb és legnosztalgikusabb magyar fogás – egyszerű, de mégis megunhatatlan klasszikus. Mi a hagyományos receptet egy-két aprósággal mindig kiegészítjük: nálunk egy kevés tejszínnel krémesebbé válik a tojásos bevonat, a tetejére szórt pirított hagyma roppanós pluszt ad, a reszelt sajt pedig még egy kis extra ízzel gazdagítja a végeredményt. A salátát ropogósan hagyjuk, hogy frissen lehessen mártogatni az intenzív, édes-ecetes lébe, így minden falat egyszerre frissít is.
Hozzávalók
4 főre
Nokedli
- 800 g finomliszt
- 10 db tojás
- Kb. 7-8 dl hideg víz
- 2 dl tejszín
- Frissen őrölt bors
- 50 g keményebb reszelt sajt (opcionális)
- Pirított hagyma (opcionális)
- 1 tk étolaj vagy sertészsír
- Só
Ecetes fejes saláta
- 1 kisebb fejes saláta
- 0,5 l víz
- 200 g cukor
- 200 g 10% ecet
- 1 tk só
- Friss petrezselyem (opcionális)
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 45 perc
- A nokedlihez az első lépésként tegyetek fel forrni egy lábasban vizet kb. 1 ek sóval és amíg a víz melegszik, addig egy keverőtálba tegyétek a lisztet, 3 db tojást és 1 tk sót, de még ne keverjétek össze. Fontos, hogy a nokedli tésztáját csak akkor szabad készre keverni, mikor már forr a víz.
- Egy másik keverőtálba üssétek bele a maradék 7 tojást, 1 tk sót, a tejszínt, frissen őrölt borsot és opcionálisan a reszelt sajtot is, majd keverjétek habosra és tegyétek félre. Ez lesz a tojásos egyveleg, amit ráöntünk majd a galuskára.
- Közben van idő a salátalevet is elkészíteni: a vizet, a cukrot, az ecetet és a sót alaposan keverjétek össze, majd tegyétek félre ezt is.
- Mikor már forr a főző víz, folyamatosan adagolva öntsétek a 7-8 dl hideg vizet a nokedli bekészített hozzávalóihoz és közben kézzel kezdjétek el össze dolgozni. Annyi víz kell bele, hogy egy lágyan kiönthető masszát kapjatok.
- A forrásban levő vízbe szaggassátok bele a nokedlit úgy, hogy néha egy fakanállal belekevertek. 1-2 perc főzés elég neki.
- A kész nokedlit szűrjétek le és hűtsétek le alaposan hideg vízzel, majd kicsit csöpögtessétek le.
- Egy nagyobb serpenyőben (tapadásmentes legyen) hevítsétek fel a zsiradékot és lassan kevergetve pirítsátok le a nokedlit.
- Mikor már átforrósodott és szép színt kapott, kapcsoljátok lejjebb a hőfokot, csorgassátok rá a tejszínes-tojásos keveréket, majd onnantól kezdve csak néhány átforgatás fog kelleni (nagyon hamar rántottássá válik a tojás, le is húzhatjátok a tűzről közben).
- Azonnal tálalva a legfinomabb, akár pirított hagymával és egy kis reszelt kemény sajttal meghintve. A fejes salátát alaposan megmosva, felcikkezve tálaljátok mellé az ecetes lével és ha szeretitek, szórjatok rá egy kis frissen vágott petrezselymet is.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊