Töltött karalábé
Készítsd el ezt az ízletes töltött karalábét zsenge karalábéból! Olcsó, egészséges és kiadós fogás, amit bármilyen gabonával elkészíthetsz ebédre vagy vacsorára!

Ezt a különleges fogást a legjobb karalábé szezonban elkészíteni, amikor zsenge, friss, apró karalábékat lehet vásárolni, szép, élénk zöld levelekkel együtt! 🌱 Ez a recept nemcsak finom, hanem olcsó is, hiszen a zöldség minden részét felhasználjuk benne, a töltelékhez pedig bármilyen gabonát választhatsz! 🙃 Készítsd el ezt a kiadós ételt ebére vagy vacsorára és lepd meg vele a családot!
Hozzávalók
4 főre
- 4 db kisebb méretű zsenge karalábé (zöldjével együtt)
- Fél kg darált sertéslapocka (vagy bármilyen darálthús)
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek. piros fűszerpaprika
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ek. olaj vagy zsír
- 1 tk. cukor
- Frissen őrölt bors
- 200 g bulgur
- 1 nagy pohár tejföl
- Friss kapor
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 80 perc
- A töltelékhez a felkockázott vöröshagymát pirítsátok meg a zsiradékon, majd adjátok hozzá az apróra vágott fokhagymát is.
- Szórjátok meg a pirospaprikával, majd mehet hozzá a darálthús és egy kis só meg frissen őrölt bors. Kevés vízzel felengedve pároljátok készre.
- Közben a bulgurhoz 3 dl vizet forraljatok fel pici sóval, majd öntsétek bele a bulgurt, keverjétek át és kis lángon lefedve főzzétek készre.
- Eközben a karalábékat hámozzátok meg, majd a megmosott héjából főzzetek egy gyors alaplevet, vagyis tegyétek fel főni annyi vízzel, ami éppen ellepi, forraljátok fel, majd szűrjétek le.
- Karalábévájóval vagy kis késsel és egy kanállal szedjétek ki a karalábé belsejét úgy, hogy nagyjából fél cm maradjon azért a zöldség “falának” (a belsejét ne dobjátok ki).
- A kész darálthús pörköltet és a bulgurt keverjétek össze, ízesítsetek rá, ha szükséges, majd a kívül-belül enyhén besózott és leolajozott karalábékba töltsétek bele.
- 160 fokos sütőben süssétek lefedve úgy, hogy a bort aláöntitek, de sülés közben a folyadékot mindig pótoljátok. Amikor a töltelék és a karalábé is elkészült, halmozzatok tejfölt a tetejükre és pirítsátok meg őket fedő nélkül magasabb hőfokon.
- A mártáshoz a kivájt karalábé belsőt, az átmosott, szép leveleket, a kapor szárát és a zsenge szárakat öntsétek fel a héjából főzőtt alaplével annyira, hogy az éppen ellepje. Tegyétek bele a szódabikarbónát, sózzátok és főzzétek fel, majd ha megpuhult minden, turmixoljátok le és izesítsétek citromlével és kevés cukorral. Ha szeretitek a kaprot, vágjatok még bele.
- Tálalásnál a mártásba bele keverhetitek a tejfölt, de mellé is halmozhatjátok.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊