Töltött karalábé

Készítsd el ezt az ízletes töltött karalábét zsenge karalábéból! Olcsó, egészséges és kiadós fogás, amit bármilyen gabonával elkészíthetsz ebédre vagy vacsorára!

Töltött karalábé

Ezt a különleges fogást a legjobb karalábé szezonban elkészíteni, amikor zsenge, friss, apró karalábékat lehet vásárolni, szép, élénk zöld levelekkel együtt! 🌱 Ez a recept nemcsak finom, hanem olcsó is, hiszen a zöldség minden részét felhasználjuk benne, a töltelékhez pedig bármilyen gabonát választhatsz! 🙃 Készítsd el ezt a kiadós ételt ebére vagy vacsorára és lepd meg vele a családot!

Hozzávalók

4 főre

  • 4 db kisebb méretű zsenge karalábé (zöldjével együtt)
  • Fél kg darált sertéslapocka (vagy bármilyen darálthús)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. piros fűszerpaprika
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek. olaj vagy zsír
  • 1 tk. cukor
  • Frissen őrölt bors
  • 200 g bulgur
  • 1 nagy pohár tejföl
  • Friss kapor

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 80 perc

  1. A töltelékhez a felkockázott vöröshagymát pirítsátok meg a zsiradékon, majd adjátok hozzá az apróra vágott fokhagymát is.
  2. Szórjátok meg a pirospaprikával, majd mehet hozzá a darálthús és egy kis só meg frissen őrölt bors. Kevés vízzel felengedve pároljátok készre.
  3. Közben a bulgurhoz 3 dl vizet forraljatok fel pici sóval, majd öntsétek bele a bulgurt, keverjétek át és kis lángon lefedve főzzétek készre.
  4. Eközben a karalábékat hámozzátok meg, majd a megmosott héjából főzzetek egy gyors alaplevet, vagyis tegyétek fel főni annyi vízzel, ami éppen ellepi, forraljátok fel, majd szűrjétek le.
  5. Karalábévájóval vagy kis késsel és egy kanállal szedjétek ki a karalábé belsejét úgy, hogy nagyjából fél cm maradjon azért a zöldség “falának” (a belsejét ne dobjátok ki).
  6. A kész darálthús pörköltet és a bulgurt keverjétek össze, ízesítsetek rá, ha szükséges, majd a kívül-belül enyhén besózott és leolajozott karalábékba töltsétek bele.
  7. 160 fokos sütőben süssétek lefedve úgy, hogy a bort aláöntitek, de sülés közben a folyadékot mindig pótoljátok. Amikor a töltelék és a karalábé is elkészült, halmozzatok tejfölt a tetejükre és pirítsátok meg őket fedő nélkül magasabb hőfokon.
  8. A mártáshoz a kivájt karalábé belsőt, az átmosott, szép leveleket, a kapor szárát és a zsenge szárakat öntsétek fel a héjából főzőtt alaplével annyira, hogy az éppen ellepje. Tegyétek bele a szódabikarbónát, sózzátok és főzzétek fel, majd ha megpuhult minden, turmixoljátok le és izesítsétek citromlével és kevés cukorral. Ha szeretitek a kaprot, vágjatok még bele.
  9. Tálalásnál a mártásba bele keverhetitek a tejfölt, de mellé is halmozhatjátok.
👩‍🍳
Tipp: Ha éttermi élményt szeretnétek, készítsétek el ezt a frissítőt is a karalábékhoz: néhány szép karalábé levelet és kevés friss kaprot vágjátok fel apróra, reszeljetek hozzá citromhéjat, facsarjatok hozzá citromlevet, picit sózzátok, tegyetek hozzá apróra vágott kapri vagy olivabogyót, olívaolajat, majd tálaláskor dobjátok fel vele a mártást. 

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊