Vadas gomba
Szaftos, gombás recept, most vadasan készítve, nem csak akkor, ha vega vagy! Ha szeretitek a vadas mártást, próbáljátok ki húsmentesen is, csiperke gombával!

Nem kell mindig húst enni, ezért ha szeretitek a zöldségeket is vagy egyáltalán nem fogyasztotok húst, a vadas gomba lesz az az étel, ami biztosan mindnyájatoknak ízleni fog! A vadas mártás a mustártól és a citromlétől pikáns, a fűszerektől gazdag, a tejföltől pedig isteni krémes lesz. Próbáljátok ki a vadasnak a gombával készült változatát is, ha valami szaftos és húsmentes fogásra vágytok!
Hozzávalók
4 főre
- 1 kg fehér vagy barna csiperkegomba (egyforma méretűek)
- 2 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- Fél db zeller
- 3 db babérlevél
- 5 db borókabogyó
- 2 ek. mustár
- 2 ek. barnacukor
- 2 dl száraz fehérbor
- Frissen őrölt bors
- 1 citrom leve és héja
- 1 kis pohár tejföl
- 2-3 ek. olaj
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 60 perc
- Az olajon kezdjetek el lassan cukrot hevíteni és készítsetek egy karamellt.
- Erre dobjátok rá a megtisztított, felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát, a felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a babérlevelet, borókabogyót is, majd nagy lángon, folyamatosan kevergetve pirítsátok le az egészet.
- Ezután tegyétek hozzá a mustárt, keverjétek át, öntsjétek fel a fehérborral, sózzátok, borsozzátok le és várjátok meg, amíg az alkohol elpárolog.
- Öntsétek fel annyi vízzel a zöldséges alapot, amennyi ellepi, majd főzzetek mindent puhára.
- Közben a gombák tönkjének legvégét vágjátok le, ha sárosak a gombák mossátok meg, majd ezután egészben hagyva, kevés olajon, felforrósított serpenyőben pirítsátok le őket, majd sózzátok, borsozzátok és tegyétek félre őket.
- Amikor a zöldségek megpuhultak az alapban, szedjétek ki a fűszereket, turmixoljátok le és öntsétek hozzá a lepirított gombákat.
- Kb. 15 percet főzzétek, ha szükséges, a folyadékot pótoljátok, majd a forró mártással kikevert tejfölt csorgassátok az ételhez.
- Ízesítaétek a citrom reszelt héjával, citromlével, ha édesebben szeretnétek még egy kis cukorral, majd tálaljátok tésztával, zsemlegombóccal vagy burgonyakrokettel.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊