Zöldbabos csirkepaprikás

Szaftos és egyszerű csirkemell recept, zöldbabbal készítve az egész családnak! Az íze, mint a csirkepaprikás, de liszt mentesen és krémes tejszínnel dúsítva.

Zöldbabos csirkepaprikás

Ha a palóclevest kedvelitek, ez a zöldbabos csirkepaprikás is elnyeri majd a tetszéseteket. Igazából a klasszikus paprikás csirkét készítettük el, tejföl helyett krémes tejszínnel és most kivételesen csak csirkemellel. Szerettük volna dúsítani valamilyen zöldséggel is, így esett a választás nagy kedvencünkre, a sárgahüvelyű babra, ami egyébként is remekül illik a húsos kajákhoz. Nekünk nagyon ízlett ez a magyaros ízvilágú, szaftos csirkemelles ragu, így bátran ajánljuk nektek is! 

Hozzávalók

4 főre

  • 1 kg csirkemell
  • 450 g mirelit zöldbab
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db tv paprika
  • 80 g sűrített paradicsom
  • 3 tk. őrölt fekete bors
  • 2 tk. őrölt fűszerkömény
  • 1 ek. őrölt piros fűszerpaprika
  • Friss kapor vagy petrezselyem ízlés szerint
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 db babérlevél
  • 2 dl tejszín
  • 2 tk. keményítő

Elkészítés

Elkészítési idő: kb. 60 perc

  1. A füstölt szalonnáról vágjátok le a bőrt, kockázzátok fel apróra és a bőrével együtt, lassan kezdjétek el kisütni a zsírját.
  2. Közben hámozzátok meg a vöröshagymát, szeleteljétek fel és dobjátok a szalonnára, amikor az már teljesen megpirult, majd kicsit sózzátok le.
  3. Amikor kezd pirulni a hagyma, mehet hozzá a megtisztított, felszeletelt fokhagyma és a kockára vágott paprika is.
  4. Néhány percig pirítsátok, majd adjátok hozzá a paradicsom pürét, keverjétek át, öntsétek fel egy kis vízzel és főzzétek, amíg el nem párolog az összes folyadék. Ezt a vízzel felöntögetést, lepirítást, majd elpárologtatást, csináljátok még meg kétszer-háromszor, hogy minden megpuhuljon.
  5. Addig készítsétek elő a csirkemellet, kockázzátok fel kb. 1x1 cm-es darabokra.
  6. Amikor az alapban már minden megpuhult, egy botmixerrel turmixoljátok le, ízesítsétek a sóval, borssal, fűszerköménnyel és a pirospaprikával, majd dobjátok hozzá a babérleveleket is.
  7. Ebbe a krémes alapba jöhetnek a csirkemell kockák és a fagyasztóból kivett sárgahüvelyű bab is.
  8. Tegyetek hozzá annyi vizet, hogy elegendő szaftot kapjatok és főzzétek a paprikást kb. 8-10 percig.
  9. Ezután a tejszínben keverjétek ki a keményítőt, csorgassátok a forrásban levő ételhez, ha szükséges ízesítsetek utána és frissítsétek fel a felaprított, általatok választott zöldfűszerrel. Tálaljátok tésztával, rizzsel vagy nokedlivel, esetleg kenyérrel.

👩‍🍳
Tipp: A zöldbabhoz passzolnak a savanykás ízek is, így ha szeretnétek pikánsabbá tenni az ételt, néhány csepp citromlevet adhattok hozzá. 

Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊