Zsenge tökfőzelék
Különleges, lisztmentes tökfőzelék recept friss tökből, sok kaporral! Ha egy egészséges és ízletes ebédötletet keresel, ezt próbáld ki!

A klasszikus tökfőzelék teljesen más arcát ismerhetitek meg most ebben az egészséges receptben. Ha itt a tökszezon, érdemes a mirelit gyalult tök helyett a frisset választani, amit mi most kockára vágtunk és lisztmentesen főztünk meg. Sok friss kaporral, enyhén savanykásan, édesen szeretjük, ha egy különleges főzelékreceptet próbálnál ki, ez legyen a következő ebédötlet!
Hozzávalók
4 főre
- 2 kis fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 kg főzőtök
- 1 dl tejföl
- 3 ek. keményítő
- 2 tk. cukor
- 1 csokor friss kapor
- 1 ek. 10% ecet vagy 1 db citrom leve
- 1 ek. olaj vagy vaj
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 45 perc
- A tököket hámozzátok meg és a magos belsejét kaparjátok ki.
- A jól átmosott héjából és a magos belsejéből főzzetek egy alaplevet úgy, hogy felteszitek annyi vízzel főni, amennyi ellepi, hagyjátok felforrni, majd szűrjétek le.
- Közben az olajon vagy a vajon futtassátok meg a felszeletelt vöröshagymát, a felszeletelt fokhagymát és a felaprított friss kapor szárát is.
- Tegyétek rá a tök felét, amit előtte nagyobb darabokra vágtatot, sózzátok, cukrozzátok, öntsétek fel az alaplével, majd ha megpuhult turmixoljátok le.
- A maradék tököt kockázzátok fel kb. 1x1 cm-es darabokra és adjátok hozzá a krémes főzelékhez, ízesítsétek az ecettel vagy a citromlével és főzzétek puhára.
- Ha megpuhult a tök, a keményítőt keverjétek ki hideg vízzel és a tejföllel, majd csurgassátok a forrásban levő főzelékhez.
- Vágjátok bele a friss kapor többi részét, ha szükséges ízesítsetek rá és állítsátok be az állagát kevés vízzel, ha túl sűrű lenne.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊