Zúzapörkölt
Házias zúzapörkölt - a magyar konyha egyik régi, feledésbe merült, de legfinomabb belsőséges receptje. Olcsó, tápláló és különleges. Sűrű szafttal az igazi.
Gyerekkoromban anyukám gyakran főzött zúzapörköltet – nálunk ez volt a spenótfőzelék klasszikus feltétje. Akkor még fel sem tűnt, milyen különleges, sőt értékes alapanyag, csak azt tudtam, hogy nagyon finom és nagy öröm volt, ha a húslevesbe is találtam egy-egy darabot belőle. Ma már tudom, hogy a belsőségek nemcsak olcsók és kiadósak, hanem igazi tápanyagbombák is: tele vannak vassal, fehérjével és ásványi anyagokkal. Sokan nem mernek nekiállni zúzát főzni, pedig egy kis türelemmel igazán ízletes és puha étel készülhet belőle. Ez a klasszikus magyar fogás éppen ilyen – kicsit időigényes, de minden percet megér. Nálunk házi galuskával és ecetes almapaprikával került most az asztalra.
Hozzávalók
4 főre
- 1 kg csirke zúza
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 1 ek paradicsompüré
- 1 ek sertészsír
- 2 tk őrölt fűszerkömény
- 1 tk őrölt feketebors
- 1 ek fűszerpaprika
- Só
Elkészítés
Elkészítési idő: kb. 180 perc
- A zúzákat alaposan tisztítsátok meg: távolítsátok el a hártyákat, majd vágjátok őket falatnyi darabokra.
- Egy nagyobb lábasban hevítsétek fel a zsírt és a finomra vágott vöröshagymát és felkockázott paprikát lassú tűzön pirítsátok aranyszínűre. Adjátok hozzá az aprított fokhagymát, majd néhány perc múlva a felkockázott paradicsomot is. Amikor a zöldségek kissé összeestek, keverjétek bele a paradicsompürét és pirítsátok le röviden, hogy az ízek szépen összeérjenek.
- Ezután adjátok hozzá a megtisztított, feldarabolt zúzát és pirítsátok pár percig, amíg kifehéredik. Sózzátok, borsozzátok, szórjátok meg az őrölt köménnyel, majd öntsetek alá annyi vizet, hogy épp ellepje. Fedjétek le és kis lángon főzzétek tovább, időnként pótolva az elpárolgott folyadékot.
- A zúza akkor lesz igazán omlós, ha lassan, türelmesen főzitek, ez akár 1,5–2 órát is igénybe vehet. Amikor már majdnem teljesen megpuhult, akkor adjátok csak hozzá az őrölt pirospaprikát, keverjétek át hogy a színe és íze mélyebb legyen.
Ha tetszett, amit láttál, ne habozz megosztani! További izgalmas tartalmakért kövess minket Facebookon és Instagramon! 🦊